x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vadu: 30 de metri cubi de gunoi pe 3 km de plajă

Vadu: 30 de metri cubi de gunoi pe 3 km de plajă

de Eugenia Mihalcea    |    21 Sep 2009   •   00:00
Vadu: 30 de metri cubi de gunoi pe 3 km de plajă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Un cauciuc uzat de maşină, jumătate de valiză purtată de mare la ţărm, nu­me­roase sticle cu bere, cu tărie, româneşti, ucrainene, peturi arse, aflate în descompunere, conserve care mai de care mai ruginite, câteva gloanţe folosite, dar şi un obuz jumătate intrat în pământ.
Acestea sunt doar câteva dintre obiectele strânse la acest sfârşit de săptămână de pe plaja neamenajată de la Vadu, din zona Grindului Chituc, din partea economică, de circa 20 de tineri entuziaşti, care s-au alăturat Clubului Off-Road Bucureşti (CORB 44) pentru a ecologiza zona.

Dotaţi cu mănuşi, saci de gunoi şi dorinţa de a revedea nisipul de pe plajă, ascuns acum sub gunoaie, tinerii au strâns timp de două zile în jur de 100 de sa­ci de pe o distanţă de circa 3 kilometri de plajă şi de teren viran. Motivul de mul­ţu­mire al acestei acţiuni - faptul că în acest prim week-end de curăţenie gene­rală pe plajă s-au găsit mai puţine gunoaie decât anul trecut - este umbrit  de constatarea că oamenii au început să arunce din ce în ce mai multe gunoaie în zona economică - cea permisă campării la Vadu -, dar şi dincolo de drum, unde până acum nu era nici măcar un pet, după cum spune preşedintele CORB 44, Vali Duţu.

După primul week-end de ecologizare, circa 100 de saci plini de peturi, pungi de plastic, nenumărate punguliţe de se­minţe şi sute de şerveţele umede folosite erau aliniaţi frumos la marginea drumului, în aşteptarea maşinii de la Primăria Constanţa, contractată să ridice gunoiul.

Clubul Off-Road Bucureşti nu este la prima acţiune de acest gen, anul trecut reuşind să adune de pe plaja de la Vadu circa 27 mc de gunoi, care, din păcate, s-au făcut la loc numai într-un sezon. Acest lucru nu îi opreşte însă pe tineri să vină şi week-end-ul viitor, alături de toţi cei care doresc ca în vara lui 2010 să poată merge la Vadu desculţi prin nisip şi nu printre gunoaie. Următoarea întâlnire are loc, astfel, la 25 septembrie, în prima parcare de pe Autostrada A2, la km 16, între orele 14:00 şi 14:30 sau 16:00 şi 16:30.

×
Subiecte în articol: verde!