x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vadu Rosca - "Propritari" din sinistrati

Vadu Rosca - "Propritari" din sinistrati

de Ionela Gavriliu    |    09 Dec 2005   •   00:00
Vadu Rosca  -  "Propritari" din sinistrati

Fundatia "Gica Popescu", avandu-i ca sponsori principali pe Ion Tiriac si fiul sau, a ridicat un minicartier in spatele scolii din Vulturul, Vrancea. 11 familii din Vadu Rosca au primit ieri cheile noilor case.

Pentru vrancenii din Vadu Rosca, ramasi fara case in urma inundatiilor de la sfarsitul verii, Mos Nicolae a venit mai tarziu cu doua zile. Dar asteptarea a meritat. 11 familii, din cele circa 200 ramase fara gospodarii, au primit cheile caselor ridicate pe izlazul localitatii Botarlau, comuna Vulturul.

Fundatia "Gica Popescu", avandu-i ca sponsori principali pe Ion Tiriac si Ion Ion Tiriac, a ridicat in doua luni un minicartier in spatele scolii comunale.

Vanzoleala a inceput de dimineata. La capatul unui drum neasfaltat se ridica numeroase case facute dupa acelasi calapod pentru cei sinistrati. Cele galbene sunt ale lui Gica Popescu, cele mov sunt cladiri ANL. Patriarhia a dat si ea bani de opt case, lamureste viceprimarul din Vulturul, Nicolae Dumitrascu. Ii tine locul primarului, care are o problema de sanatate.

"FOLBALISTUL" FILANTROP. Venit de la ora 9 dimineata, Gica Popescu asteapta rabdator sosirea elicopterului cu Ion Tiriac. Pana atunci ia masuri ca noroiul pana la glezna sa fie acoperit cu nisip, ca sa poata ajunge lumea pana la casele respective. Oamenii nu sunt deranjati de malul din jur, s-au obisnuit, caci, fata de ce-au vazut in satul lor, asta e nimic. O batrana pune nisip in santuletele din jurul casei, "ca sa fie frumos" la vizita. De dragul casei ale carei chei le asteapta, Ileana Enache a batut in multe zile cei 10 km din Vadu Rosca pana la Botarlau ca sa mai trebaluiasca, sa mai puna un pres. "Am pus niste foieti (presuri) pe jos, sa nu fie chiar nimic in casa cand o sa intram ca propritari", zice, aratand spre vila galbena, faiantata toata, Petrea Dobre, de 76 de ani. Foietii si doi cai. Doar atat a mai putut scapa de potop. Si le aduce la noua casa. Batranul stie cui sa multumeasca pentru asta, l-a vazut de multe ori pe Gica Popescu la televizorul ce i-a fost luat de apa. De Tiriac nu e sigur cu ce sport s-a ocupat: "Folbalist? Sau nu, parca el e cu paleta".

CARITATE. Ion Tiriac a dat oamenilor cheile noilor case

3 - CASA GICA, 6 - CASA TIRIAC. Imediat dupa pranz, "lacusta cu motor" pilotata de Ion Tiriac a aterizat la Vulturul, pe terenul de fotbal. Din cauza noroiului, omul de afaceri e condus la vile cu o masina a comunei pe care scrie "Transport scolari". Dupa multumirile adresate lui Gica Popescu, spune ca intreg meritul acestei initiative apartine fiului sau, care momentan nu e in tara. Donatia facuta de familia Tiriac pentru casele sinistratilor s-a ridicat la 200.000 de euro. Despre contributia Guvernului cu privire la sinistrati, Ion Tiriac a declarat: "Un guvern nu face destul, oricat ar face. Nu a facut lucrurile perfect, dar s-a miscat", a spus acesta. Cat despre motivele care l-au determinat sa faca aceasta donatie, a completat: "Atunci cand poti sa dai ceva inapoi tarii, dai. Sunt multi oameni cu bani, dar foarte putini bogati". Fiecare din cei doi a vizitat casele pentru a verifica investitia, sobele de teracota si faianta. Lui Popescu i-a revenit casa 3, iar protocolul a decis casa 6 pentru Tiriac.

Momentul-cheie a fost cand Gica Popescu si Tiriac au impartit cheile de la case. De la "bogdaproste" pana la "v-am pus in pomelnic", cele 11 familii au trecut prin fata celor doi. Grigore Ionita, care spune ca va dormi in casa daca i se va da cheia astazi (n.r. - ieri), nici nu mai stie unde sa semneze de primire din cauza emotiei. Toti cei care au primit casa pe acest lot sunt fosti vecini de pe aceeasi ulita din Vadu Rosca. "Am putut sa ne si alegem vecinii, desi noi am ajuns sa luam casa pe lotul asta prin tragere la sorti. Trebuie sa ne intelegem intre noi, ca acum stam mai aproape unii de altii, vine vaca, se scarpina de coltul casei...", anticipeaza Ionita Grigore.

DARNICIE
"Atunci cand poti sa dai ceva inapoi tarii, dai. Sunt multi oameni cu bani, dar foarte putini bogati"
Ion Tiriac, om de afaceri

BUCURIE
De la eveniment nu a lipsit nici presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, care i-a asigurat pe cei de fata ca va pune la punct infrastructura in zona. Tiriac i-a aruncat peste umar ca si-asa nu prea a ajutat la acest proiect. Dupa domnii care au plecat care cu elicopterul, care cu Jeepul, oamenii au ramas cu fursecurile si sampania neincepute si cu bucuria unui cadou venit din senin.
×