x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiță: Reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca scad la a doua administrare

Valeriu Gheorghiță: Reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca scad la a doua administrare

23 Feb 2021   •   15:54
Valeriu Gheorghiță: Reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca scad la a doua administrare

Reacțiile adverse în cazul vaccinului AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare, a declarat președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

Afirmația vine în contextul în care acesta a fost întrebat cum își explică faptul că multe persoane vaccinate cu serul AstraZeneca se plâng de reacții adverse mai grav, aspect confirmat și de cifrele oficiale.

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a mai menționat că reacțiile adverse țin de „reactogenitatea vaccinului și de modalitatea de răspuns a organismului nostrum față de acest tip de antigen – în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismal reacționează atât față de vector, față de acel adenovirus, cât și față de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike”.

 

×