x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valuri ucigaşe de căldură,100 de zile pe an

Valuri ucigaşe de căldură,100 de zile pe an

de Maria Coman    |    18 Iul 2019   •   10:58
Valuri ucigaşe de căldură,100 de zile pe an

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, potrivit specialiştilor de la Copernicus Climate Change Service. Conform datelor, temperaturile medii în Europa au fost cu peste 2 grade Celsius mai mari decât în mod normal, iar temperaturile înregistrate în mare parte din Franţa, Germania şi nordul Spaniei în ultimele zile din iunie au fost cu 6-10 grade Celsius peste medie.

Şi în Alaska s-au înregistrat temperaturi record de peste 32 de grade.

Ce este însă important aici este că valul de căldură care a lovit lumea a fost, spun specialiştii, de cel puţin 5 ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice.

Parisul şi New York-ul sunt doar două dintre oraşele care au declarat recent urgenţă climatică. La nivel mondial, peste 670 de oraşe şi municipalităţi din 15 ţări au au făcut acest lucru în ultimii ani. New York-ul şi a propus, spre exemplu, să nu mai construiască diverse clădiri din sticlă şi oţel, pentru că acestea risipesc prea multă energie. De la monumentele antice greceşti la palatele din Veneţia, toate sunt ameninţate de schimbările climatice, deşi legăturile par la prima vedere greu de făcut.

Un studiu recent realizat de Centrul Naţional pentru Restaurarea Climei din Australia arată că o creştere a temperaturilor globale cu 3 grade Celsius până în 2050 înseamnă că vor fi mai mult de 20 de zile căldură letală pe an, „dincolo de potenţialul de supravieţuire al umanităţii”.

 

Pădurea amazoniană s-ar putea usca, pur şi simplu

Un efect deja simţit de fiecare dintre noi este creşterea numărului uraganelor şi a furtunilor. În ciuda evoluţiei tehnologiei folosite în meteorologie, aceste fenomene vor fi extrem de greu de prevăzut, ceea ce va creşte riscurile şi efectele, în special zonele tropicale şi cele de coastă.

Multe dintre ecosisteme, inclusiv cele din zona arctică, pădurea amazoniană tropicală sau recifurile de corali s-ar prăbuşi. Specialiştii spun că această creştere cu 3 grade înseamnă că în Africa de Vest, America Tropicală, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est ar fi mai mult de 100 de zile pe an de căldură mortală, ceea ce ar determina ca peste 1 miliard de oameni să părăsească aceste regiuni.

Experţii Grupului Interguvernamental pentru schimbări climatice, iniţiat de organizaţia internaţională de meteorologie şi programul de mediu al ONU, estimează că, până în anul 2080, peste 3 miliarde de oameni vor suferi din cauza lipsei apei, iar alţi 600 de milioane vor suferi de foame, din cauza secetei şi a salinizării solului. Seceta ar urma să afecteze regiuni întinse din Africa, America Latină, zona mediteraneeană şi Orientul Mijlociu.

Sunt studii care arată chiar că pădurile amazoniene s-ar putea usca pur şi simplu, ceea ce va duce la dispariţia unui număr uriaş de specii de animale şi plante.  Experţii spun că la fel s-a întâmplat acum 55 de milioane de ani, când o creştere cu 5 grade Celsius a temperaturilor a pustiit întreaga planetă. Ca să se poată salva, speciile trebuie să se adapteze schimbărilor sau să se mute în zone mai propice. Dar cele care trăiesc deja în zone înalte sau foarte reci nu vor avea unde să plece şi vor dispărea.

Producţia de alimente va fi şi ea probabil afectată, din cauza dispariţiei multor specii de insecte. În plus, căldura prea puternică ar urma să reducă şi mai mult rezervele de apă şi aşa puse în pericol.

Pe de altă parte, încălzirea globală va duce la creşterea semnificativă a speciilor de ţânţari purtători de boli şi la răspândirea acestora. Deja în România s-au adaptat cinci specii noi de ţânţari, care pot aduce boli tropicale, inclusiv malarie.

Un alt raport, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite arată că dacă oamenii nu vor face schimbări imediate în utilizarea resurselor naturale, milioane de morţi premature sunt de aşteptat,din cauza poluării aerului. Poluarea apelor va face, de asemenea, ca infecţiile cu microbi rezistenţi la antibiotice să fie una dintre cauzele majore ale mortalităţii până în 2050.

 

5 Consecinţe inedite ale încălzirii globale

  • Atacurile crocodililor s-ar putea înmulţi, pentru că, din cauza încălzirii, aceştia ar putea să ocupe teritorii noi
  • Monumentele şi templele antice din Grecia sunt afectate de poluarea aerului şi ploaia acidă, care erodează marmura, iar secetele şi furtunile violente au cauzat probleme structurale ale templelor şi zidurilor antice.
  • Păsările migratoare care trăiesc la tropice sunt afectate de primăverile timpurii din latitudinile înalte. Ele ajung să concureze cu păsările locale europene pentru resurse, însă de multe ori sunt omorâte
  • Am putea rămâne fără cafea, căci mai bine de jumătate dintre speciile de arbori de cafea sunt pe cale de dispariţie
  • Culoarea oceanelor se schimbă, nuanţele de verde şi albastru devin mai intense, din cauza impactului încălzirii asupra fitoplanctonului.

                                                                       

                                                                                                                                                                                                                       

 

 

×
Subiecte în articol: temperaturi europa schimbari climatice