Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva au efectuat, pe raza municipiilor Bucureşti şi Slobozia, trei percheziţii domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii de mărturie mincinoasă şi fals intelectual într-un caz de trafic cu locomotive cu abur, clasate în Tezaurul României.
Procurorii au solicitat Judecătoriei Deva arestarea a doi experți evaluatori, pentru mărturie mincinoasă.
La percheziţii au fost identificate, ridicate şi recuperate aproximativ 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor.
Potrivit procurorilor, în cursul judecăţii dosarului de trafic cu bunuri de importanţă tehnică, (6 locomotive cu abur şi un locomobil),
"experţii" au efectuat noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul dosarului. Cei doi suspecţi au întocmit rapoartele de expertiză, atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor în dosar s-a luat, în principal, în considerarea concluziilor acestor expertize.
Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a propus retragerea atestatului de expert pentru cei doi suspecţi, iar aceştia au fost predaţi Parchetului de pe Judecătoria Deva, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile.