x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdictul final în cazul „Cozma” se va da în iunie!

Verdictul final în cazul „Cozma” se va da în iunie!

de Istvan Deak    |    18 Ian 2011   •   14:21
Verdictul final în cazul „Cozma” se va da în iunie!

147086-image.aspx.jpegAşteptat să se încheie în această iarnă,”cazul Cozma” pare să se întindă până în vara acestui an. Început la 13 septembrie 2010, procesul continuă cu audierile. Pe 10 ianuarie, Tribunalul Veszprem a anunţat că vor mai fi încă 26 de zile de proces pentru anul 2011.

Surse judiciare din cadrul Tribunalului Regional Veszprem susţin că, în cel mai bun caz, un verdict final în cadrul procesului, privind uciderea handbalistului Marian Cozma, se va da abia la începutul lunii iunie 2011.

Din grupul de 25 de învinuiţi, doar şapte persoane sunt judecate pentru uciderea handbalistului Marian Cozma. Raffael Sandor, Nemeth Gyozo si Ivan Sztojka sunt acuzaţi de crimă, procurorii nominalizându-l pe Raffael Sandor ca fiind cel care l-a înjunghiat în rinichi şi apoi în inimă pe Cozma. Pal Gabor şi Bihari Csaba sunt acuzaţi de lovituri cauzatoare de moarte, iar alte două persoane, printre care şi concubina lui Raffael Sandor, sunt acuzate de complicitate şi de favorizarea infractorului prin ajutorul oferit lui Sandor şi Gyozo de a fugi din Ungaria în noaptea crimei. Toţi cei şapte se află în arest preventiv. Ceilalţi 17 învinuiţi sunt judecaţi pentru evenimentele din acea noapte, ei fiind acuzaţi de tulburarea liniştii publice, agresiune şi mărturie mincinoasă. Din cei 17, doar unul se află în arest preventiv, şapte sunt în arest la domiciliu, ceilalţi au interdicţie de a părăsi judeţul Veszprem.

În cadrul uneia dintre înfăţişările de săptămâna trecută, judecătorii au ascultat depoziţia unei tinere, care întăreşte cele declarate de un alt martor. Acesta susţinea, în premieră, că l-ar fi văzut pe handbalistul Zarko Sesum împingându-l în stradă pe Marian Cozma şi arătându-i să fugă. „Eram la parter în zona rezervată nefumătorilor. La un moment dat, s-a oprit muzica şi toată lumea ţipa. Atunci am observat că la uşa de la intrare se află Marian Cozma, care vroia să intre, dar era împins afară. N-am văzut cine îl împingea. După aceea, l-am văzut prin geam cum stătea sprijinit de un zid, încerca să se ajute cu mâinile, dar nu reuşea şi apoi a căzut” a spus femeia.

O versiune similară a prezentat şi preşedintelui fan-clubului echipei de handbal Mkb Veszprem, Remport Csaba, care a petrecut alături de sportivi în localul Patriota în noaptea de 8 februarie 2009. „Ne distram în linişte, aşa cum am făcut-o mereu. Handbaliştii nu s-au dat niciodată în spectacol. Marian Cozma era un tip tăcut, prietenos, care nu provoca pe nimeni. Dintr-o dată am observat că 4-5 ţigani au început să îmbrâncească lumea în discotecă, apoi s-a iscat o bătaie în toată regula. L-au atacat pe Cozma. Cineva a încercat să îl lovească cu un scaun în cap, însă s-a opus colegul lui de echipă Uros Vilovski. Handbaliştii au început să părăsească în grabă discoteca. Când am ajuns la parter, l-am văzut pe Cozma intrând în local. Era un băiat înalt şi imediat l-am observat. Când am ajuns în stradă, am văzut că Marian a lovit în gol şi apoi a căzut ca secerat la pământ. Deşi nu mai mişca, unul dintre ţigani i-a mai aplicat o lovitură puternică de picior. Nu am văzut cuţit la nimeni. Dintre învinuiţi i-am văzut că l-au atacat pe Cozma, aceşti bărbaţi”, a spus Remport Csaba arătând spre fotografii cu Sztojka Ivan şi Nemeth Gyozo. Faţa lui Raffael Sandor nu i s-a părut cunoscută martorului. În final, a fost ascultată şi depoziţia unei tinere. Ea a alertat poliţia, a sunat prima la salvare şi a încercat să îl ajute pe handbalist în acea noapte. Evenimentele au marcat-o atât de puternic, încât şi astăzi este dependentă de medicamente.

Învinuiţii au cerut interzicerea presei
Depoziţiile celor doi martori i-au scos din sărite pe învinuiţi, care au cerut judecătorului să interzică accesul presei la şedinţele din proces. „Depoziţiile acestor martori sunt influenţate în mod evident de materialele din presă, în care ei pot citi ce declară alţi martori şi îşi pot adapta depoziţiile. O parte din cele declarate de ei nu apare în declaraţia dată la politie din timpul anchetei. Cum de după doi ani îşi aduc aminte de lucruri noi?”, au ţipat Gyozo şi Raffael Sandor. Judecătorul Nemeth Balazs a respins cererea. „Martorul a fost prietenul lui Cozma. Depoziţia sa e subiectivă”, a adăugat Gyozo. „Din declaraţia martorului reiese că handbalistul s-a întors din stradă în local. Dovadă că a căutat bătaia şi a încercat să ne atace”, a concluzionat Raffael Sandor.

×
Subiecte în articol: observator proces marian cozma