Familia liderului de sindicat Constantin Creţan se află în doliu, după ce fetiţa lor în vârstă de 13 ani a decedat, miercuri noaptea, într-un spital din Gorj. Singura lor fiică s-a sinucis înghiţind aproximativ 150 de pastile, după ce aflase că obţinuse nota 7 la teza unică de la proba de Limba Română.
Vasilica-Olivia avea un chip angelic, învăţa extraordinar de bine, era o fetiţă respectuoasă şi foarte cuminte. Dorea să devină un om mare, iar pentru acest vis ştia că trebuie să înveţe foarte bine. Nota 7 la teza unică, pe lângă celelalte rezultate foarte bune, numai note de 9 şi 10 pe care le obţinuse până atunci, a determinat-o pe Olivia să-şi pună capăt zilelor.
NIMIC NU VA MAI FI LA FEL
Durerea familiei Creţan nu poate fi descrisă, după ce au aflat că fiica lor nu a mai putut fi salvată de medicii Spitalului Judeţean Gorj. Se întâmpla în noaptea de marţi spre miercuri la ora 2:00. Vasilica-Olivia Creţan a fost adusă marţi, la orele după-amiezii, la Spitalul de Urgenţă, aflându-se în stare de comă profundă. Atunci s-a aflat că fetiţa, în vârstă de 13 ani, înghiţise peste 150 de pilule cu care tatăl său, sindicalistul Constantin Creţan, se trata în penitenciar pentru diabet.
"Pacienta a fost adusă în comă în urma ingestiei de pastile, în scop suicidal. A făcut un stop cardio-respirator în urgenţă, a fost resuscitată, se pare că neurologic nu a mai putut fi resuscitată. Este posibil să fi avut şanse dacă nu se întârzia, dacă era găsită la timp", a explicat Liliana Puiu, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, acolo unde Olivia s-a stins din viaţă.
Pe feţele membrilor familiei Creţan curg şiroaie de lacrimi care nu se mai opresc de miercuri noaptea. Ileana şi Constantin, părinţii Oliviei, au înlocuit cuvintele cu strigătele de durere. Mama acesteia stă cu ochii aţintiţi la portretul fiicei sale şi repetă obsesiv: "De ce?"
Constantin Creţan este cel care îşi aminteşte că fiica sa îl vizita des în Penitenciarul din Târgu-Jiu, acolo unde a ispăşit pedeapsa pentru subminarea puterii de stat de cinci ani, condamnat în dosarul mineriadei de la Costeşti. Îl încuraja de fiecare dată, pentru a trece mai uşor peste momentele grele din închisoare.
De aceea, nu-şi poate explica gestul fiicei sale. "A luat un 7 la teza de la Limba Română şi a fost extrem de afectată de acest lucru. N-a spus nimănui despre asta. Am găsit-o abia după o oră. Luase o supradoză de medicamente din cele pe care le iau eu pentru diabet. Preferam zeci de ani de închisoare, în schimbul vieţii Vasilicăi." Este tot ce ne poate spune Constantin Creţan.
ULTIMA ZI!
Vasilica a stabilit ca ziua de 19 mai a acestui an să fie ultima din viaţa sa. Dimineaţa nu părea că doreşte să recurgă la un asemenea gest. S-a trezit, a vorbit la telefon cu prietenele sale, cu tatăl său care se afla acasă, şi s-a retras, apoi, în camera sa. La ora 11:00, probabil discuţiile cu colegele sale au pus-o pe gânduri. Nu putea accepta nota obţinută la teza cu subiect unic la limba română.
Un rezultat, însă, care fusese anunţat în urmă cu o săptămână. În acest timp, se presupune că Vasilica-Olivia aflase că la prima comisie de evaluare obţinuse nota 8,70, pentru ca la recorectare să i se scadă nota până la 6,75. În final, media a fost 7. Un moment dramatic pentru Olivia, care nu a putut accepta o astfel de situaţie, chiar dacă părinţii îi spuseseră că 7 nu este o notă rea.
La ora 11:00, Vasilica ia din camera tatălui său tuburile de pilule, îşi umple pumnul cu ele şi le înghite. Tatăl său, sindicalistul Creţan, era în casă, dar nu a bănuit o secundă ce-i poate trece prin cap fiicei sale. La un moment dat, Constantin Creţan constată că Vasilica nu se simte bine, i-a făcut un ceai, iar aceasta i-a comunicat că nu poate merge la cursurile de după-masă.
Fetiţa a chemat o colegă la ea acasă, cea mai bună prietenă a sa. Acesteia i-a spus adevărul, dar a rugat-o să nu spună un cuvânt.
Diriginta Vasilicăi, Simona Măciucă, povesteşte că una dintre colege a spus la şcoală că aceasta se simte rău: "Am întrebat-o ce s-a întâmplat cu Vasilica şi mi-a spus că nu poate veni la cursuri pentru că se simte foarte rău şi chiar a avut stări de vomă. M-am îngrijorat şi când m-am interesat la părinţi, am aflat că deja este la spital".
Cel care a descoperit-o în comă a fost tot tatăl. Lui i s-a părut foarte suspect când Vasilica a început să aibă stări de vomă. A anunţat ambulanţa şi de la medici a aflat că aceasta luase o supradoză de medicamente. Nimic nu a mai putut-o salva!
ŞCOALA ÎN DOLIU!
La şcoala generală numărul 1 din Rovinari, acolo unde Vasilica-Olivia Creţan învăţa, elevii săi din clasa a VII-a i-au pus pe băncuţă un buchet de flori şi i-au aprins o lumânare. Prietena Vasilicăi, colegă şi de bancă, nu a venit ieri la şcoală. Nu a răspuns la telefon şi nu a dorit să vorbească cu nimeni. Părinţii acesteia au spus că de miercuri se află în stare de şoc.
Cursurile nu au avut loc, ieri, în această clasă. Colegii au venit la şcoală să o plângă pe Vasilica. Toţi elevii din şcoală au purtat banderole negre pe braţe. Toată lumea este şocată, profesorii îşi fac procese de conştiinţă şi încearcă să descopere unde au greşit.
Directorul şcolii, Grigore Curcanu, a precizat că va dispune o anchetă internă pentru a se vedea de ce există o diferenţă mare între nota de la corectare şi cea de la recorectare. Vasilica-Olivia Creţan va fi înmormântată sâmbătă la cimitirul din Rovinari. Miron Cozma şi alţi colegi lideri de sindicat au anunţat că se vor afla lângă familia Creţan.
"Sunt şocat, nu mai am cuvinte. Îmi este greu să vorbesc şi cu el. Nu ştiu ce pot să-i spun. Ce să-i spun unui om care-şi pierde copilul, îngeraşul? Sunt revoltat, dar ce au făcut medicii, ce au făcut profesorii? Poate că nu au nici o vină aceştia, dar speram din tot sufletul să o salveze cineva", a spus Cozma.
Presiunea notelor
În perioada tezelor cu subiect unic, ca de altfel a testărilor de orice tip, elevii sunt supuşi unui stres suplimentar faţă de restul anului. În aceste condiţii, familia este primul suport emoţional al copilului şi ar fi de preferat ca părinţii să nu fie prea exigenţi în ceea ce priveşte aşteptările lor în raport cu performanţele şcolare ale copiilor, după cum atrage atenţia consilierul şcolar Aura Stănculescu, directorul Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională(CMBRAE).
"Un climat tensionat în familie amplifică nivelul stresului şi poate diminua capacitatea de mobilizare şi concentrare a elevilor. De asemenea, supralicitarea semnificaţiei testării poate determina blocaje emoţionale şi cognitive", precizează Aura Stănculescu. Consilierul îi îndeamnă pe părinţi să nu pună presiune pe copii, pentru că valoarea acestora ca fiinţe umane nu este conferită de notele obţinute în urma unei testări.
Eugenia Mihalcea
Citește pe Antena3.ro