Crăciunescu este cunoscut drept unul dintre cei mai bogaţi politicieni din judeţul Timiş, având un istoric de afaceri foarte bogat. Acest lucru reiese chiar din propria declaraţie de avere. Chiar dacă a ieşit din firmele pe care le patrona, Jurnalul Naţional a intra în posesia unui act extrem de recent care dovedeşte că Adam Crăciunescu este încă angajat la o firmă cărăşeană, cu funcţia de inginer. Astfel, politicianul ia salariu şi de la consiliul judeţean dar şi de la firma privată, fiind într-o poziţie de incompatibilitate crasă.
STAT, PRIVAT...VENIT GARANTAT
Omul de afaceri Adam Crăciunescu are în proprietate 185 de hectare de foiase în judeţele Arad şi Timiş şi, cu toate că deţinea propria firmă privată trasnferată soţiei şi copiilor, s-a angajat la o altă societatea comercială, Building Forest Company SRL din Băile Herculane, în calitate de inginer de industrializarea lemnului. Firma este patronată de soţii Constantin şi Stana Oprescu, are un punct de lucru şi în Timişoara, pe strada Demetriade nr. 13. În noiembrie 2007, vicepreşedintele CJ Timiş a plecat de la Building Forest Company şi s-a angajat la o altă firmă din judeţul Caraş-Severin, patronată de aceeaşi soţi Oprescu, mai exact la societatea comercială Sultan Alexia SRL, unde şi acum figurează ca inginer angajat şi este remunerat, conform evidenţelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş Severin.
O analiză a licitaţiilor desfăşurate în ultimii doi ani, demonstrează că vicepreşedintele CJ Timiş, Adam Crăciunescu, ia cu o mână de la stat şi dă cu cealaltă mediului de afaceri privat. Scandalos este că ce ia de la stat dă tocmai la firma la care este angajat şi la cea la care a lucrat, adică la SC Building Forest Company SRL şi SC Sultan Alexia SRL. Incompatibilitatea este dovedită cu acte şi a fost sesizată de celelalte firme participante la licitaţii, în timp ce şeful său pe linie administrativă, preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, pare să nu fi văzut sau auzit de aceste lucruri.
Mai mulţi oameni de afaceri au făcut plângeri şi sesizări către organele statului vizavi de împăduriri, despăduriri, desţeleniri, pepiniere, toate activităţi desfăşurate sub "patronajul" Direcţiei Silvice Timiş, al Consiliul Judeţean Timiş, şi al Direcţiei Apele Române Banat. Cel mai cunsocut scandal vizavi de neregulile privind atribuirea contractelor a avut loc la licitaţia din 2 martie 2009. Licitaţia de luni, 8 februarie 2010, de la Direcţia Silvică Timiş, a pus capac nemulţumirilor manifestate de alţi patroni de firme din doemniul forestier care au declarat că vor sesiza atât DNA cât şi ANI.
DOCTOR DIVIDENTE
Adam Crăciunescu a fost secretar de stat la Romsilva, pe vremea când şeful său pe linie de partid, Ilie Sârbu conducea Ministerului Agriculturii. În acea perioadă au apărut primele semnale în presă vizavi de modul în care Crăciunescu atribuia preferenţial hecatre de pădure, fonduri de vânătoare, ocolurile silvice, printre cele mai cunoscute manevre fiind atribuirea către social-democraţii amatori de vânătoare a fondurilor Sfântul Eustaţiu şi Căpriorul, ambele din judeţul Timiş.
Numit ulterior vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Timiş din partea PSD, acesta a şocat prin declaraţia sa de avere în care în care, printre alte active financiare, apare un depozit de un milion patru sute de mii de lei. Ulterior, Crăciunescu a declarat că a fost o greşeală şi apus un zero în plus la suma reală. Aceeaşi decalraţie de avere l-a consacrat cu porecla "Doctor Dividente", după substantivul inventat de el, la rubrica cu alte venituri. La fel de hilar, chiar la începutul mandatului la consiliul judeţean acesta şi-a luat titlul de doctor în drumuri forestiere.
Dincolo de a fi angajat şi la stat şi la privat, Adam Crăciunescu are propria firmă, Carpatina-Forest SRL, care se ocupă de consultanţă în afaceri şi management. Firma a prosperat de la an al an. Cifra de afaceri în 2005 a fost de 8969 de euro, în 2006 de 80 636 de euro, în 2007 a sărit la 167 231 de euro. Acum, confrom datelor de la registrul Comerţului firma a fost transferată soţiei şi copiilor politicianului.
Printre numeroasele activităţi de consultanţă se numără şi un număr mare de PUZ-uri şi PUD-uri, realizate în special pentru firma Aton Transilvania SRL, patronată, la momentul de glorie al afacerilor, de către Nicolae Mann, unul dintre principalii sponsori ai PSD, iar mai nou sponsor principal al PDL. Ca o coincidenţă, Nicolae Mann a fost chemat săptămâna trecută la DNA şi DIICOT, fiind, conform unor surse judiciare, la un pas de a i se emite un mandat de către procurorul Sandu Antonio.
Citește pe Antena3.ro