x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO: Lovitură dură pentru bugetari! Florin Cîțu le taie sporurile nejustificate

VIDEO: Lovitură dură pentru bugetari! Florin Cîțu le taie sporurile nejustificate

de Alice Petrescu    |    03 Feb 2021   •   16:09
VIDEO: Lovitură dură pentru bugetari! Florin Cîțu le taie sporurile nejustificate

Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi că bugetarii vor rămâne fără sporurile pe care le primesc în prezent. Cîțu susține că unele stimulente financiare sunt inutile, iar altele sunt acordare fără criterii de performanță. 

Premierul Florin Cîțu a explicat că, în urma unei analize a sporurilor acordate în sistemul bugetar, a descoperit stimulente financiare despre care nu știa că există. El a mai anunțat că Exevutivul intenționează să modifice legea salarizării unitare, astfel încât sporurile să fie acordate numai pe criterii de performanță.

„Am terminat acea analiză și sunt lucruri interesante pe care românii ar trebui să le știe și o să le prezint. Am descoperit sporuri despre care nu știam că există, am descoperit situații în care legislația în vigoare nu este respectată în ceea ce privește suma sporurilor”, a declarat Florin Cîțu.

Șeful executivului a dat exemplul sporurilor pentru condiții vătămătoare, care sunt acordate în unele instituții bugetare.

„Sunt sporurile despre care toată lumea vorbește: pentru condiții vătămătoare, care de fapt înseamnă lucruri pe care noi astăzi le facem de zi cu zi. Să scrii la un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri, este un proiect, anul acesta vom începe cu o limitare și anul viitor vom reașeza lucrurile”, a mai spus Cîțu.

De asemenea, premierul  susține că unele sporuri sunt „date după ureche”, „din pixul managerului”.

Sporurile sunt bune, sunt o motivație, dar doar atunci când sunt legate de perfomanță, nu când stau doar în pixul managerului”, a adăugat șeful guvernului.

Cîțu explică și întârzierile bugetului

Premierul a mai anunțat că bugetul pe anul 2021 va fi prezentat săptămâna viitoare iar întârzierile au apărut deoarece nu este un buget simplu, acesta având rolul de a repara anomaliile din ultimii patru ani

„Nu este un buget simplu, este un buget care se uită pe teren la perioada 2021-2022, care începe să repare anomalii introduse în legislația din România în ultimii patru ani. Vă dau un exemplu, cheltuielile cu salariile s-au dublat în perioada 2016-2020 (...) Nu cred că s-au dublat veniturile în ultimii patru ani de zile, economia nu a avut o dinamică dublă în ultimii patru ani de zile, dar cheltuielile de personal s-au dublat. Trendul este să reașezăm structura economiei, să continuăm să investim, este un buget care are o sumă pentru investiții mai mare decât anul trecut, anul trecut a fost o sumă de record”, a mai declarat Cîțu.

 

×
Subiecte în articol: florin citu sporuri bugetari