x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO: Valeriu Gheorghiță: A doua etapă de vaccinare începe după 15 ianuarie

VIDEO: Valeriu Gheorghiță: A doua etapă de vaccinare începe după 15 ianuarie

05 Ian 2021   •   15:56
VIDEO: Valeriu Gheorghiță: A doua etapă de vaccinare începe după 15 ianuarie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că România va primi, în luna ianuarie 2021 un număr de circa 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar tranșa care va ajunge miercuri în țară este de aproximativ 150.000 de doze.

 

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță.

La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

 

Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie

 

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. (...) În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, anunță Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie.

„În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, conchide Gheorghiță.

 

Profesorii, incluși în etapa a doua de vaccinare

 

Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie, sfârșitul luni ianuarie, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Ca termen realist, probabil început de februarie, sfârșit de lună ianuarie”, spune Valeriu Gheorghiță, întrebat când începe vaccinarea cadrelor didactice.

El precizează că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță