x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viitura mediatica de pe Ialomita

Viitura mediatica de pe Ialomita

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Sep 2005   •   00:00
Viitura mediatica de pe Ialomita

De cateva zile incoace, prin intermediul presei, autoritatile se joaca de-a "sase, vine viitura". Un inalt joc de societate, in care fiecare, pe rand, dupa cum aterizeaza elicopterul, poate deveni personaj principal. Armata, prezenta pe scena cu 1.209 de cadre, a avut un rol secundar. Taranilor - doar cateva sute de votanti, multi pensionari - le-a fost rezervat rolul negativ. Iar viitura a fost trecuta pe afis la "figuratie".

De patru zile, satenii din Cosambesti au fost, fara voia lor, figurantii unei cinice parodii: "joaca de-a viitura". Si, cum in orice poveste exista personaje negative si pozitive, scenaristii le-au rezervat taranilor meschinul rol de "sa nu faceti ca ei".

Primul care a dat cu "huo" la adresa localnicilor a fost presedintele Basescu. Neinspirat, neinformat. S-a urcat pe dig, a vazut armata mobilizata de superiori pe saci si electoratul in juru-i privindu-l, cu respectul taranului vizitat o data la 50 de ani de un sef de stat, iar apoi a tras concluzia ca "satenii stau". Nici nu si-a terminat bine acuza, ca oamenii au inceput sa-i explice cum si pe unde au muncit. Replica lor n-a mai incaput in buletinele de stiri televizate.

AL DOILEA "HUO". A doua zi, premierul Tariceanu a cazut in capcana intrebarii unui reporter TV care, simtind ca in lipsa unor imagini cu evacuari de sinistrati nu mai poate trage de subiect, l-a intrebat insinuant "da’ de localnici ce parere aveti?". A dat si prim-ministrul cu "huo", caci, nu-i asa, alianta portocalie trebuie sa functioneze pana in cele mai mici detalii. Geaba apoi o batrana de 83 de ani din Cosambesti s-a agatat de el si aproape plangand i-a povestit cum a stat toata noaptea, sa tina de sacii pentru dig, pe care-i incarcau cu nisip vecinii ei. Nici asta n-a incaput in buletinele de stiri. De la prima strigare, taranii din Cosambesti fusesera condamnati la rolul negativ.

DI, BATORE. "E calul pe noi", spuneau in gluma satenii, explicandu-ne ca asta e o expresie regionala care inseamna, cu alte cuvinte, ca situatia e critica

Detalii de poveste: duminica, miezul noptii. Cativa militari stau pe marginea santului. Langa ei, doua tinere. Probabil ca soldatii isi trag sugfletul dupa o zi de munca. A doua zi la pranz: la un magazin din sat, localnicii stau de vorba si fac previziuni. Spun ca "daca nu vine cu adevarat viitura, e ceva necurat". La dig, reporterii mananca branza topita din portbagajul masinii. Amanunte care, trase de par, pot intoarce povestea spre senzational. Jenant, pentru un jurnalist care se plimba pe dig cu mainile in buzunarele de la spate, privind militarii, fara ca macar el, liderul de opinie, sa aiba macar intentia sa-i ajute...

GIMBASANI. In satul invecinat, satenii s-au mobilizat singuri si au inaltat digul cu 3 randuri de saci de nisip. Tariceanu a venit, i-a vazut si a plecat

CIRC. Puteam sa scriu doar atat: tot ce s-a spus si s-a scris despre oamenii din Cosambesti este o porcarie. Pentru ca i-am vazut. Si cum incarcau in miez de noapte sacii de nisip, si cum bateau parii pe malul apei, si cum trageau, cot la cot cu soldatii, de o caruta plina cu saci. Am avut curiozitatea sa mergem dincolo de platoul in care presa isi stabilise cartierul general, in apropierea digului abia ridicat, ce dadea bine in stand-up-uri. Am fost la Gimbasani, acolo unde localnicii si-au inaltat singuri digul, caci dupa o zi de ajutor armata a fost retrasa spre zonele unde dadea mai bine in cadru...

Am fost prin curtile oamenilor, am stat de vorba cu ei. Nu ne-am lasat purtati nici de valul evenimentelor si nici de viitura mediatica, singura care s-a abatut peste Cosambesti. Comuna aleasa de guvernanti, ei stiu pe ce criterii, caci in aceeasi perioada de timp erau inundate cu adevarat si alte zone ale tarii. Am fost martorii unui circ care a creat (n.r. - calculat si treptat) panica si disperare printre locuitori.

MANIPULARE. Prima manevra de ordin psihologic a fost anuntarea, la intervale de timp, a orelor la care vine viitura. "Nimeni nu poate anticipa cu exactitate un astfel de eveniment, ne declara luni Madalin Mihailovici, directorul de la Apele Romane. Cine spune ca vine la ora 10:00 sau la ora 12:00 nu are nici o argumentatie logica." Si au spus-o, intrand pe rand in rolul de "tobosarul satului": Sulfina Barbu, Traian Basescu, Calin Tariceanu.

APARANDU-SI CASELE. In Cosambesti, oamenii care au gospodariile pe malul Ialomitei au inceput sa-si faca singuri diguri care sa opreasca apele

In scenariu a fost prevazuta si dislocarea unui numar impresionant de forte militare: 1.209 de cadre, zeci de autocamioane militare, tancuri amfibie, basculante si excavatoare, doua salvari. Totul, pentru un rau a carui crestere era prognozata de specialisti la maximum 20 de centimetri!

Si peste toata aceasta demonstratie de forta, din cand in cand survola un elicopter al Politiei. La sol, strada pricipala a satului era taiata de sirena unei dubite de la Pompieri care gonea dinspre dig spre Primaria aflata la un kilometru distanta. Satul parea sub asediu. Batranele plangeau in poarta, femeile cu copiii mici nu indrazneau sa mai intre in casa si nici sa-si lase pruncii din brate. Cate case pentru sinistrati s-ar fi putut oare construi cu banii ce s-au cheltuit cu acest show?

A TRECUT... Ieri-dimineata, cand anuntarea unei noi viituri pe Ialomita ar fi devenit ridicola, premierul a anuntat ca "nu mai exista riscul ca populatia din zona sa fie inundata. Buna cooperare intre autoritatile centrale si locale, buna mobilizare si masurile de precautie care au fost luate si-au dovedit eficienta". In realitate, masiva mobilizare de forte a salvat de la inundatii doar cateva capite cu fan si vreo 20 de dovlecei din gradinile aflate pe malul apei. In rest, e meritul naturii: ca zona e de ses iar forta apei s-a disipat pe traseu si, mai ales, ca Ialomita a gasit brese si s-a revarsat la Perieti si la Albesti. In ultima localitate apele au intrat si in casele oamenilor si n-au gasit acolo Regimentul de Garda, sa-i prezinte onorul...Cei din Cosambesti au ramas cu digul si cu amintirea unor vizite oficiale. Si cu o pata de noroi pe obraz. Nemeritata!
×
Subiecte în articol: observator cosambesti