Viitura de pe Dunăre a ajuns pe raza judeţului Tulcea, iar autorităţile continuă să intervină pe cei peste 1.000 de kilometri de linii de apărare şi diguri de pe raza judeţului. Până în prezent, 200 de hectare de teren arabil şi circa 40 de anexe gospodăreşti din Maliuc şi IC Brătianu au fost inundate.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Gospodărire a Apelor Tulcea, debitul Dunării joi la Isaccea a fost de 14.130 de metri cubi pe secundă, în comparaţie cu cel de la Tulcea care în acelaşi moment era de 6.340 de metri cubi pe secundă.
"Deocamdată, nu sunt situaţii deosebite în judeţ. Fiind anunţaţi din timp, am putut lua toate măsurile necesare pentru intervenţii, astfel că autorităţile locale au materiale şi combustibil pentru lucrări. Au mai apărut câteva infiltraţii în digul Măcin-Smârdan, s-a lucrat deja la Ilganii de Jos şi continuă intervenţiile pe raza comunei Ceatalchioi", a declarat joi, în conferinţă de presă, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion, care este în acelaşi timp şi preşedintele Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).
Situaţia din comuna Ceatalchioi este una dintre cele mai dificile pentru autorităţile judeţene, în condiţiile în care încă de acum cel puţin şase ani s-a demarat procedura de achiziţie pentru apărarea localităţii Pătlăgeanca, digul, în lungime de 12 kilometri, finanţat prin BDCE a fost realizat în proporţie de 48%, sumele totale alocate în perioada 2008-2013 pentru această investiţie fiind de 17.065.603 lei.
După ce în anul 2009, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, acestea au fost întrerupte din cauza statutului juridic al terenurilor, unele din ele aparţinând Ocolului Silvic, iar altele - comunei Ceatalchioi care nu poate dispune de acestea din cauza unui litigiu aflat în instanţă. Astfel, Administraţia Bazinală de Apă - Dobrogea Litoral, beneficiarul finanţării BDCE, nu are pe ce desfăşura investiţia în comuna Ceatalchioi.
Chiar şi în aceste condiţii, având în vedere prognozele specialiştilor, societatea care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor are acum obligaţia de a pune în siguranţă lucrările executate, precum şi localitatea Pătlăgeanca.