x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vina a fost pasata

Vina a fost pasata

de Monica C. Andrei    |    Elena Stan    |    24 Sep 2005   •   00:00
Vina a fost pasata

Incredibil! Cu seninatate, conducerea Apa Nova a dat vina ieri pe topografia Bucurestiului, uitand ca societatea n-a fost capabila sa faca fata ploilor din ultimele zile din cauza lipsei de utilaje. Nici Viorel Lis, fostul primar general al Capitalei, nu-si mai aduce aminte ca a semnat contractul pagubos cu Apa Nova. Monica C. Andrei Elena Stan

Fara a-si cere scuze bucurestenilor pentru modul in care a intervenit, sau mai bine zis n-a intervenit, conducerea Apa Nova a gasit repede un vinovat: topografia orasului.

"Topografia orasului este de vina pentru inundatiile din Bucuresti. Capitala este un oras plat, care nu faciliteaza o evacuare naturala a apei provenite din precipitatiile interminabile. Reteaua de canalizare functioneaza perfect", a declarat Andreas Baude, directorul general al Apa Nova. Daca in aceste zile ploioase canalizarea ar fi functionat perfect, Capitala nu mai era inecata de ape, iar autoritatile locale nu mai erau in alerta.

Directorul de la Apa Nova a gasit ieri explicatii la fiecare repros adus companiei pe care o conduce. "In prezent, din cele 45.000 de guri de scurgere, numai 4.000 sunt astupate de gunoaie. Conform contractului de concesiune, obligatiile Apa Nova se opresc la gura de canalizare", a spus Andreas Baude. El a mai adaugat ca, pentru a face fata precipitatiilor care au cazut in aceasta perioada, ar fi fost nevoie de patru casete de evacuare a apei, astfel incat sa poata face fata unui debit de 250-300 de metri cubi pe secunda.

FARA BANI. "Nici o autoritate nu investeste bani multi in ceva ce va folosi o data la nu stiu cati ani, deoarece este un nonsens economic. Inginerii hidro care au construit caseta acum 25 de ani au avertizat autoritatile ca nu va face fata unei cantitati mari de apa, insa acestea au preferat sa aloce bani pentru alte constructii", a mai declarat Andreas Baude.

Cert este un lucru, contractul dintre Primaria Capitalei si Apa Nova a fost facut atat de bine, incat acum cu greu se mai poate modifica ceva.

Baude considera contractul drept "dificil, complex, dar echitabil pentru ambele parti, respectiv municipalitate si Apa Nova", lucru greu de crezut. "Contractul de concesiune a fost discutat si semnat de Viorel Lis, iar apoi a fost semnat si de Traian Basescu. In perioada schimbarii nu a fost modificata nici o clauza, deoarece Banca Mondiala nu accepta acte aditionale la nici un contract", a mai spus Andreas Baude. Astfel, Apa Nova nu este obligata sa intervina in cazurile de forta majora.

Jurnalul National are in exclusivitate semnatura fostului primar general pe contractul secret cu Apa Nova

MINCIUNA. Cu alte cuvinte, contractul, care are o multime de clauze confidentiale, a fost semnat mai intai de Viorel Lis, care a incercat sa paseze responsabilitatea in alta parte. El a declarat joi Jurnalului National ca a semnat un contract in care Apa Nova se obliga ca in 10 ani sa modernizeze si sa alimenteze cu apa si canal toate strazile din Bucuresti. Realitatea este insa alta.

Contractul despre care Lis vorbeste nu exista. Din documentele pe care ziarul nostru le detine, reiese faptul ca fostul primar general a semnat contractul pe care acum conducerea municipalitatii se chinuie sa-l desecretizeze. In document nu a fost trecut ceea ce fostul edil-sef a declarat. Contractul a fost semnat de Lis la data de 29 martie 2000, avand ca numar de inregistrare 1.329. Insa Apa Nova nu era obligata ca in 10 ani sa modernizeze reteaua de canalizare, asa cum eronat a crezut Viorel Lis.

EROARE
"Contractul final a fost semnat de Basescu. Varianta pe care am semnat-o eu era foarte buna. In zece ani, cei de la Apa Nova erau obligati sa modernizeze sistemul de canalizare" - Viorel Lis, a declarat vineri in Jurnalul National

×
Subiecte în articol: observator contractul semnat nova apa nova