OBSERVATOR
Finantele si-au infipt ghearele in imperiul lui Adrian Sarbu. Pe 14 februarie, inspectorii fiscali au pus sub sechestru pe studiouri si platouri de filmare de la Buftea, precum si pe conturile deschise de firma Studiourile Media Pro SA la cinci banci.
VALENTIN ZASCHIEVICI
"CASUTA POSTALA". Imobilul din Amsterdam unde figureaza Media Pro BV
|
CONTROALE. Studiourile Media Pro, cu cele peste 100 de miliarde datorii la bugetul de stat este unul dintre principalii 300 de debitori pentru care se anunta o perioada de insomnii. De control n-a scapat nici trustul Intact, detinatorul Antenei 1. Inspectorii au constatat insa ca datoriile trustului catre stat fusesera platite. La Prima TV, care beneficiaza de inlesniri fiscale, s-a constatat ca reesalonarile sunt in grafic.
Din momentul controlului, Media Pro avea la dispozitie 15 zile pentru a-si achita obligatiile fiscale. In caz contrar, statul urma a se indestula din conturile poprite, scotand la vanzare active ale studioului, pana la acoperirea datoriei. Ce s-a intamplat intre timp? Conducerea Studiourilor Media Pro s-a adresat Ministerului Finantelor, cerand stingerea datoriei prin compensarea acesteia cu TVA-ul ce urma sa-i fie rambursat de stat. Urmeaza ca, pana pe 15 martie, inspectorii fiscului sa stabileasca daca cuantumul TVA este in masura sa acopere volumul datoriei. In acest rastimp, conturile firmei au fost deblocate.
DOVADA. Registrul olandez al Comertului arata cine este in spatele firmei Media Pro BV
|
Citește pe Antena3.ro
LA MANA AUTORITATILOR
|
In Raportul Comisiei Europene din 2002, vizand progresele Romaniei in vederea integrarii in UE, se vorbea despre datoriile Pro TV: "Pro TV are datorii mari catre statul roman si a cerut autoritatilor romane o reesalonare a acestora, ceea ce face ca functionarea canalului sa depinda de bunavointa autoritatilor romane". In urma unui acord de impozitare cu autoritatile romane, s-a redus si reesalonat o parte din plati, in schimbul achitarii impozitelor curente si potrivit unui plan de plata in rate a datoriilor. In rapoartele financiare ale CME, aceste datorii reprezinta o problema de extrema importanta: "Daca autoritatile fiscale romane cer plata imediata a tuturor sumelor datorate, operatorul roman va intampina dificultati in desfasurarea activitatii". Intre timp, datoriile au fost platite, se arata in studiul "Structurile de proprietate si influenta lor asupra independentei si pluralismului in mass-media".
|