x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vinovatii fara vina

Vinovatii fara vina

de Florina Zainescu    |    Sidonia Silian    |    16 Ian 2007   •   00:00

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara continua sa nu-si asume responsabilitatea pentru greselile facute - voit sau nu - de medicii veterinari si structurile din subordine la intocmirea dosarelor pe baza carora taranii ai caror cai bolnavi de SIDA au fost sacrificati ar fi fost despagubiti de stat.

Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL
STATISTICA. La finele anului trecut existau circa 12.000 de cai diagnosticati cu anemie infectioasa

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara continua sa nu-si asume responsabilitatea pentru greselile facute - voit sau nu - de medicii veterinari si structurile din subordine la intocmirea dosarelor pe baza carora taranii ai caror cai bolnavi de SIDA au fost sacrificati ar fi fost despagubiti de stat.

Birocratia, bate-o vina, este "responsabila" de scandalul creat in jurul cailor bolnavi de SIDA. Aceasta este pozitia oficiala a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) in problema imposibilitatii despagubirii taranilor in ale caror dosare Ministerul Agriculturii a sesizat nereguli legislative.

CURATI. "Din cauze independente de medicii veterinari, 2.200-2.300 de cetateni care au predat cai in 2005 si 2006 nu au primit bani. Birocratia de la nivel judetean a impiedicat proprietarii de animale sa-si primeasca banii", a declarat ieri Marian Avram, presedintele ANSVSA. El a incercat sa ne convinga ca, de fapt, firmele intermediare nu au cumparat caii bolnavi de SIDA de la oameni - lucru interzis de lege si invocat de minister pentru sistarea despagubirilor - , ci doar au asigurat transportul acestora la abator. "Intermediarul e de fapt transportatorul care facea legatura intre proprietar si abator, pentru ca nu vad logica pentru care 2.200 de cetateni sa-si ia calul de capastru si sa mearga nu stiu la ce abator. Transportatorul a primit certificatul sanitar-veterinar de transport si a transportat de la proprietar pana la abator, unde s-a facut abatorizarea", a explicat Avram. El are dreptate cand spune ca ar fi fost imposibil ca fiecare roman care are in batatura un cal bolnav sa se duca singur cu el la un abator, insa de acest lucru ar fi trebuit sa tina cont Autoritatea in momentul in care s-a dat startul eradicarii bolii. Pentru ca demersul sa aiba un final fericit pentru toata lumea, taranii si controversatele firme intermediare ar fi trebuit informate ca este interzisa prin lege instrainarea animalelor bolnave si ca acestea trebuie duse la abator de catre proprietar sau macar in numele acestuia.

PRINS IN CORZI, Avram a incercat s-o intoarca insa ca la Ploiesti, declarand ba ca intermediarii au cumparat caii de la tarani, "dar pentru abatorizare", ba ca, de fapt, in judetele in care a evoluat anemia infectioasa ecvina nu a fost vorba despre comercializare si ca medicii veterinari zonali nu au facilitat comiterea unei ilegalitati. "Exista intr-adevar un medic veterinar care a inselat opt cetateni intr-un judet sau firme care au pacalit proprietari de cai, dar acestea sunt cazuri izolate", a precizat Avram.

DARNICIE. Oricum, in opinia Autoritatii, taranii puteau primi bine-mersi despagubirile de la Ministerul Agriculturii. "Pe mine nu ma intereseaza cui a fost predat calul, cine e transportatorul. Pe mine ma intereseaza daca cetateanul este indreptatit sa-si primeasca banul. Si cred ca este indreptatit. Si a doua problema, ma intereseaza daca acele animale au plecat din judet, daca au fost extrase toate exemplarele bolnave si au ajuns intr-un abator", a declarat Avram. Insa in ciuda interesului Autoritatii de a eradica boala, asa cum cere UE, Ministerul Agriculturii s-a incapatanat sa gaseasca motive birocratice si sa blocheze despagubirile, punand astfel bete in roate veterinarilor, a sugerat el. Cu alte cuvinte, cum-necum, taranilor ar trebui sa li se dea banii. Nu de alta, dar la ora actuala acestia, considerandu-se pacaliti, nu-i mai primesc pe veterinari in curte si nu le mai permit sa le sacrifice caii.

"Noi credem ca exista cai legale pentru ca proprietarii sa-si primeasca banii. Majoritatea dosarelor de acordare a despagubirilor sunt corecte", a mai spus Avram. El a adaugat ca, inca de acum sase luni, a convocat Ministerul Agriculturii la mai multe intalniri pentru cautarea unor solutii de deblocare a despagubirilor.

VESTE BUNA. Surse din Ministerul Agriculturii ne-au declarat ca ultimul grup de lucru care a inceput sa lucreze saptamana trecuta pe aceasta tema a gasit o cale de a-i despagubi totusi pe taranii pagubiti: un sprijin banesc de la stat menit achizitionarii unui alt cal cu aceleasi "caracteristici" cu cel vandut intermediarilor. Daca ministrul Agriculturii va agrea aceasta solutie, vor urma discutii cu Finantele si Justitia pentru transformarea ideii intr-un act normativ si punerea ei in aplicare.

RASPUNDERE
"Nu am pretentia ca eu cunosc in toate cele 42 de judete cu ce masina, cu ce transportator s-a facut transportul unui numar de cai. Acestea sunt lucruri pe care le-au facut si le-au indeplinit ca procedura la nivel judetean si isi asuma raspunderea daca n-au facut-o bine"
Marian Avram
presedintele ANSVSA

×
Subiecte în articol: observator ministerul agriculturii avram