x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vlădescu: "Am fi putut minţi încă şase luni că economia merge bine"

Vlădescu: "Am fi putut minţi încă şase luni că economia merge bine"

01 Iun 2010   •   00:00
Vlădescu: "Am fi putut minţi încă şase luni că economia merge bine"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

"Am fi putut să minţim încă şase luni să vedem ce se întâmplă, să spunem că Europa merge bine, că România merge bine", a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Însă Guvernul a hotărât să spună adevărul şi să anunţe populaţia că "Europa merge prost, iar România s-ar putea să mearga şi ea prost".

Vlădescu a mărturisit că România s-ar mai fi putut împrumuta de la FMI, mizând pe o evoluţie pozitivă a economiei în următoarele şase luni. Dar, potrivit ministrului de Finanţe, prognozele nu sunt favorabile unei creşteri economice, deci populaţia nu mai trebuie minţită.

"Din punct de vedere tehnic, FMI a spus în mod constant că acest program este cel mai bun program pe care România şi-l poate asuma. Emoţia lor constantă a fost legată, însă, de capacitatea noastră de a ne asuma aceste măsuri cu risc politic extrem de ridicat. Am dovedit că suntem gata să ne li asumăm. Am dovedit că ceea ce facem este ceea ce credem că este mai bine pentru români, pentru că dincolo de minciuna unor moţiuni care prezintă alchimii bugetare absolut neinteligibile vom veni cu bugete transparente şi funcţionale şi cu o stare de fapt care va permite României să funcţioneze nu la parametrii pe care ni-i dorim, ci la parametrii pe care o lume, într-o turbulenţă extrem de gravă, ni-i permit", a spus Vlădescu, potrivit Agerpres.

Ministrul Sebastian Vlădescu recunoaşte că, în prezent, România nu îşi poate finanţa deficitul pentru că "pieţele externe s-au închis pentru România. Acum trebuie să trăim din ce producem".

Vlădescu spune că nimeni nu şi-ar asuma riscul unei crize sociale sau politice, dar măsurile pe care le ia nu sunt "împotriva poporului român, împotriva unui anumit segment, ci în favoarea României".

Ministrul de Finanţe şi-a încheiat discursul spunând că, din acest punct de vedere, are conştiinţa "foarte curată".

Moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, semnată de 51 de parlamentari liberali, s-a dezbătut astăzi în plenul Camerei Deputaţilor şi a fost respinsă cu u 143 de voturi împotrivă, 130 pentru şi şase abţineri.

Prin această moţiune, intitulată "Programul Băsescu - PDL, curbe de sacrificiu pentru români", liberalii au solicitat ministrului de Finanţe să prezinte, la angajarea răspunderii Guvernului pentru măsurile de austeritate, un proiect de buget rectificat.

Potrivit moţiunii, proiectul de buget rectificat trebuie să reflecte modul transparent în care aceste măsuri sunt implementate şi, mai ales, impactul asupra populaţiei.

Moţiunea reprezintă un 'semnal de alarmă' pe care deputaţii PNL îl trag în Parlament, ei nefiind de acord cu maniera şi măsurile propuse de actuala putere, care, în opinia lor, au menirea de a-i împovăra pe români şi nicidecum de a le oferi soluţii.

Liberalii acuză, în moţiune, lipsa de performanţă economică a Cabinetului Boc, care "a dus România într-o situaţie grea, fără precedent', dar şi 'lipsa de viziune şi ineficienţa măsurilor anunţate, care nu vor avea darul de a ne scoate la liman".

De asemenea, PNL apreciază drept "incalificabil şi iresponsabil" modul în care primul-ministru Emil Boc a înţeles să comunice măsurile de austeritate.

×
Subiecte în articol: observator