x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vladimir Mănăstireanu (ANSVSA): "Nu avem suspiciuni legate de salmonella în privinţa cărnii de pui de la Avicola Călăraşi

Vladimir Mănăstireanu (ANSVSA): "Nu avem suspiciuni legate de salmonella în privinţa cărnii de pui de la Avicola Călăraşi

30 Oct 2013   •   17:06
Vladimir Mănăstireanu (ANSVSA): "Nu avem suspiciuni legate de salmonella în privinţa cărnii de pui de la Avicola Călăraşi

Autorităţile sanitar veterinare nu au, până acum, informaţii potrivit cărora carnea de pasăre livrată de Avicola Călăraşi ar fi fost contaminată cu salmonela, iar inspectorii sanitari veterinari fac verificări pentru a vedea dacă se confirmă sau nu informaţia potrivit căreia carne infestată ar fi ajuns în comerţ, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, într-o conferinţă de presă.

"La această oră, efectuăm controale atât în Braşov şi Bucureşti, precum şi în toată ţara. Inspectorii sanitari veterinari vor recolta probe de la toate loturile de carne de pui reţinute de la vânzare de lanţul de magazine, urmând să vadă dacă se confirmă sau se infirmă acea acuzaţie cum că ar fi ajuns în comerţ carne de pasăre infestată cu salmonela. Verificările noastre continuă şi sperăm ca în următoarele zile să avem un rezultat concret. Marţea viitoare sperăm să putem face publice rezultate controalelor. Abatorul de la Avicola Călăraşi nu mai lucrează de o săptămână, este în procedură de lichidare, la fel şi ferma de păsări este în procedură de lichidare, dar noi verificăm în continuare loturile care au fost sacrificate până în acel moment, deci care au ajuns în lanţul de supermarketuri", a spus Mănăstireanu.

Până în acest moment, au fost retrase de la comercializare 7.352 kg de carne de pasăre din Bucureşti şi 6.200 kg din Braşov.

Selgros a anunţat, miercuri, că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călăraşi, din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare, şi a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei.

"Conform protocolului, dacă nu se depistează salmonela decât în materiile fecale, păsările la care s-a depistat vor fi sacrificate în partidă separată, urmând ca după sacrificare să se preleveze probe din piele şi de pe carcasă şi să se vadă dacă există contaminare cu salmonela la acest nivel. Avem doar o singură informaţie că s-ar fi înregistrat o contaminare în fecale, dar care nu este patogenă pentru om. Se fac verificări în acest sens", a explicat Mănăstireanu.

El a subliniat că ANSVSA, ca autoritate de stat, verifică doar dacă marfa care ajunge la vânzare corespunde normelor sanitar — veterinare, iar până acum tot ceea ce se află în magazine este sigur pentru consum.

"Facem controale permanent, dar ne autosesizăm atunci când în presă apar informaţii de acest fel. Nu avem, însă, nicio informare de la conducerea lanţului de supermaketuri că s-ar fi produs o astfel de returnare de produse. Lăsaţi-mă să cred că această informaţie nu se confirmă. Până în prezent nu avem niciun fel de suspiciune legată de salmonela. Acum facem verificări să vedem toate loturile care au plecat către populaţie pentru a şti cantitatea exactă. Ceea ce vă pot spune este că, din punctul nostru de vedere, tot ce ajunge în supermarketuri este sigur pentru consumul populaţiei", a mai precizat Vladimir Mănăstireanu.

În luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare. în data de 11 septembrie 2013, magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi, a precizat Selgros miercuri, conform Agerpres.

×