x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voinea a pierdut dosarul "Revoluţia"

Voinea a pierdut dosarul "Revoluţia"

de Violeta Fotache    |    21 Iun 2007   •   00:00
Voinea a pierdut dosarul "Revoluţia"

Procurorii militari nu mai pot ancheta cauze in care, pe lăngă militari, sunt implicaţi şi civili, astfel că dosarele cu asemenea invinuiţi ori inculpaţi urmează să fie transferate la parchetele civile şi, pe cale de consecinţă, procesele de judecată vor avea loc la instanţele civile.


PRIN RICOŞEU. Curtea Constituţională a constatat ieri că articolul 3, alineatul 2, din Legea 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală privind competenţa procurorilor militari in dosare in care sunt anchetaţi militari şi civili incalcă legea fundamentală a ţării. Curtea a admis astfel excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol, invocată de avocaţii dintr-un proces referitor la furtul din conductele petroliere din judeţul Prahova, in care sunt angrenaţi civili şi foşti poliţişti. Dosarul a intrat pe rolul CC, la sfărşitul anului 2006, potrivit comunicatului de presă emis marţi de instanţă pentru a denunţa "terorismul juridic" la care a fost supusă de unele asociaţii de revoluţionari, cu privire la acest caz. Asociaţiile respective şi-au exprimat temerea că trimiterea dosarelor către procurorii civili sau disjungerea acestora n-ar avea ca scop decăt tergiversarea anchetelor şi, implicit, protejarea unor importanţi oameni politici şi militari, care s-au "sustras de peste 17 ani, cercetării şi judecării pentru faptele penale şi crimele pe care l-au comis".


DE LA SPM, LA PG. Motivele care i-au determinat pe magistraţii constituţionali să ia decizia de ieri nu au fost incă făcute publice. Decizia Curţii Constituţionale este obligatorie o dată cu publicarea ei in Monitorul Oficial, astfel că Legea 356/2006 de modificare şi completare a Codului de procedură penală va trebui modificată in sensul dispus de instanţă. Respectănd cele spuse de Curte, dosarul mineriadei din 13-15 iunie ’90 şi dosarele Revoluţiei, cercetate pănă acum de generalul de justiţie Dan Voinea, vor trece la procurii civili. Acolo unde, de altfel, "s-a cerut" şi fostul consilier al preşedintelui Ion Iliescu, amiralul Emil "Cico" Dumitrescu, audiat marţi de procurorii Secţiei Parchetelor Militare, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie ’90.

Chestionat telefonic, fostul şef al statului Ion Iliescu nu a comentat verdictul, dar a subliniat că ii este indiferent cine instrumentează dosarele Revoluţiei şi mineriadei. "Indiferent cine le instrumentează tot dosare politice sunt, nu in general, ci mă refer la incercarea de incriminare a mea, care are clar o tentă politică", ne-a declarat ieri Ion Iliescu. Purtătorul de cuvănt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc ne-a precizat că transferul dosarelor (total sau după disjungere) nu poate avea loc mai devreme de publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: observator