x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea - 24 de centimetri de zăpadă la Vf. Omu

Vremea - 24 de centimetri de zăpadă la Vf. Omu

27 Sep 2008   •   00:00

Iarnă în toată regula pe creste. Noaptea trecută la munte s-au înregistrat temperaturi negative.



Iarnă în toată regula pe creste. Noaptea trecută la munte s-au înregistrat temperaturi negative.

Angajaţii de la Cabana Bâlea Lac se plâng de vremea capricioasă care îi îndepărtează pe turişti de Munţii Făgăraş. Azi-noapte a nins, stratul de zăpadă având o grosime de 10 centimetri. O dată cu ivirea zorilor temperatura a crescut, iar ninsoarea s-a transformat în lapoviţă. La staţia meteo Vf. Omu, din Masivul Bucegi, au fost azi-dimineaţă –3°C. Stratul de zăpadă măsoară 24 de centimetri, iar vântul a suflat ieri cu 90 de kilometri pe oră. În aceste condiţii, salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu pornească în drumeţii în acest week-end, mai ales că vremea se anunţă foarte rea. Destul de frig şi în Parâng. "În staţiune sunt 2°C şi e un frig de nu-ţi vine nici să te uiţi pe geam. Plouă mărunt de tot. Spre creastă nu se vede nimic din cauza plafonului de nori. Ieri a fost vizibilitatea mai bună. În Cârja şi Parângul Mare sigur e zăpadă. Dacă nu se opresc precipitaţiile, la noapte sigur o să ne ningă şi pe noi", a povestit Remus Popescu, de la Salvamont Parâng. De luni vom avea parte de o uşoară încălzire a vremii.


COMNTARIUL SPECIALISTULUI

Regiunile din sud-vestul şi sudul ţării noastre, pe parcursul zilei de ieri şi azi-noapte, s-au aflat la zona de contact dintre un ciclon de origine mediteraneană – bogat în umezeală şi cu aer cald – şi maximul barometric uscat şi destul de rece, care domină încă jumătatea de nord a Europei. Aproape întotdeauna, dintr-o astfel de confruntare, câştigător este aerul rece şi urmarea sunt intensificările de vânt, iar ploile, mai multe şi mai însemnate cantitativ în zona Olteniei, au fost determinate de formaţiunile frontale aferente ciclonului mediteranean. Cel puţin astăzi, configuraţia câmpului de presiune nu se va schimba; la fel şi aspectul vremii şi regimul termic din jumătatea de sud a României, unde valorile maxime de temperatură vor fi foarte scăzute, cele mai mici şi în Oltenia, de unde aerul rece care a pătruns în ultimele zile nu poate depăşi bariera muntoasă a Munţilor Banatului şi nici a Carpaţilor Meridionali. (meteorolog Romica Jurcă)

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe umiditatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu barometrul.

Azi (sâmbătă):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 760 mm Hg

Mâine (duminică):

Va scădea uşor în toate regiunile, de la valori în jur de 760 mm Hg până la valori în jur de 757 mm Hg

BUCUREŞTI


Centru:      max.: 16°C    min.: 8°C
Periferie:     max.: 15°C   min.:  7°C

Azi (sâmbătă):
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros, iar în cursul zilei vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante.

Mâine (duminică):
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea uşor. Maxima: 18°C, iar minima: 5°C.

Poimâine (luni):
Vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi uşor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 21°C, iar minima: 6°C.

LA MUNTE


Azi (sâmbătă):
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Orientali, în Carpaţii Meridionali şi în Munţii Banatului, unde pe arii restrânse vor mai fi precipitaţii slabe sub formă de ploaie, iar în zona înaltă, şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul masivelor, cerul se va degaja treptat. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent. Noaptea şi dimineaţa pe arii restrânse va fi ceaţă.

Mâine (duminică):

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului, unde vor fi condiţii de precipitaţii slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va creşte uşor comparativ cu ziua precedentă. Pe arii restrânse se va semnala ceaţa.

Poimâine (luni):
Vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi uşor. Cerul va fi variabil şi doar cu totul izolat vor fi condiţii de ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Pe arii restrânse, mai ales noaptea şi dimineaţa, se va semnala ceaţă.

×
Subiecte în articol: cerul vremea vantul meteo