x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 24 februarie 2009

Vremea probabilă 24 februarie 2009

de Sorin Anghel    |    24 Feb 2009   •   00:00

În condiţii de strat de zăpadă şi prin degajarea cerului, chiar în mai puţin de o oră, noaptea, temperatura aerului poate să aibă o scădere mai mare de 5-6 grade, cum prin persistenţa ceţii nu au loc variaţii termice importante nici într-un interval de timp mai mare.



Din motive de strat de zăpadă şi de nebulozitate, mai multă sau mai puţină, în noaptea de duminică / luni, în sudul Olteniei, la Bechet mercurul termometrelor a coborât până la –14 grade, în timp ce la Craiova au fost doar –5 grade; la Bucureşti, în aceeaşi noapte au fost –2 grade, iar la Ploieşti –10 şi exemplele ar putea continua. În următoarele 2-3 zile, în zona geografică a României vor mai fi nori, dar nu organizaţi în sisteme frontale care să acopere suprafeţe extinse; nici cu umiditate cât să fie precipitaţii; un conţinut ridicat de umezeală, nu va fi nici la limita inferioară a atmosferei, atât cât să se formeze ceaţă. Ca urmare, evoluţia vremii va fi asemănătoare cu cea din ultimele 24-36 de ore, respectiv: la deal şi la munte şi mai ales în Subcarpaţii Moldovei, cei ai curburii exterioare a Carpaţilor şi în Subcarpaţii Munteniei, vremea ar putea fi în general frumoasă; în zonele de câmpie şi în principal în Câmpia de Vest şi în sudul Câmpiei Române, respectiv în Lunca Dunării, va fi ceaţă joasă (cu reducerea vizibilităţii) sau ceaţă înaltă (nori cu plafon scăzut, de tip stratiform) şi în funcţie de extinderea spaţială şi de durata persistenţei, temperatura aerului va avea maxime şi minime, foarte diferite ca valori, pe distanţe mici. (meteorolog Romica Jurcă)

BUCUREŞTI


Centru:         max.: 4°C    min.: –8°C
Periferie:
    max.: 3°C    min.: –9°C

Azi (marţi):

Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab. Vor fi condiţii de ceaţă, mai ales dimineaţa şi noaptea. Presiunea atmosferică va creşte.

Mâine (miercuri):
Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ceaţă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. Maxima: 4°C, iar minima: –8°C.

Poimâine (joi):
Cerul va fi temporar noros şi mai ales dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab. Maxima: 5°C, iar minima: –7°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):

Vremea va fi rece, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros şi doar izolat vor fi condiţii să ningă slab, mai ales în Carpaţii Occidentali. Vântul va sufla în general slab. Pe văi şi în zonele depresionare vor fi condiţii de ceaţă. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de ziua precedentă.

Mâine (miercuri):

Vremea va fi rece îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros şi cu totul izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative. Pe văi şi în zonele depresionare vor fi condiţii de ceaţă.

Poimâine (joi):
Cerul se va înnora treptat în toate masivele. Mai ales spre seară şi noaptea va ninge în Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali şi pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de ziua precedentă. Pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În cea mai mare parte a continentului presiunea atmosferică va fi ridicată astăzi şi mâine, iar în ţările centrale şi central-nordice va mai creşte, creând posibilitatea fuziunii Anticiclonului est-european cu Anticiclonul azoric. Poimâine va fi o nouă scădere de presiune, ceea ce va însemna o extindere a depresiunii, ce va rămâne activă până atunci. În restul Europei şi mai precis în spaţiul cuprins între nordul Africii – sudul Greciei – Insula Sicilia, în vestul Turciei şi în bazinul central-vestic al Mării Negre, apoi şi în Ucraina, se vor mai genera cicloni, ale căror sisteme noroase îşi vor creşte conţinutul precipitabil de umezeală, pe care, în mare parte şi-l vor consuma în locul de formare, dat fiind faptul că, circulaţia aerului, la nivelurile respective, nu va fi favorabilă deplasării acestor formaţiuni ciclonice spre o anume parte a continentului. (meteorolog Romica Jurcă)

METEO EXTREM


Europa Centrală este lovită din nou de ninsori puternice. În Austria şi în Ungaria, meteorologii au instituit avertizare cod portocaliu pentru ninsoare, lucru valabil şi pentru Grecia, ţară în care vremea a fost deosebit de aspră în acest anotimp. De asemenea, în Finlanda, Germania şi Italia este cod galben pentru ninsoare.  

×
Subiecte în articol: noaptea ceata conditii meteo