x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 8 ianuarie 2008

Vremea probabilă 8 ianuarie 2008

de Sorin Anghel    |    08 Ian 2009   •   00:00

Astăzi ţara noastră va fi afectată de două pasaje frontale distincte, primul cu caracter rece aferent depresiunii aflate în estul continentului, iar al doilea cu caracter cald, ce aparţine depresiunii din zona Mării Mediterane.



Acestea vor fuziona undeva în sudul ţării, iar nebulozitatea medie şi înaltă, ce aparţine frontului cald, şi cu cea joasă, ce aparţine frontului rece, vor determina precipitaţii în general slabe sub formă de ninsoare. În spatele frontului rece presiunea va creşte accentuat în masa rece. Masa rece se va infiltra prin Moldova pe o componentă de circulaţie nordică, nord-estică şi prin Oltenia pe o circulaţie vestică. Între cei doi "lobi" anticiclonici se va menţine o masă de aer ceva mai caldă, ce va fi expulzată treptat în altitudine datorită convergenţei de la sol, astfel toată umezeală din troposfera inferioară va condensa şi va genera precipitaţii sub formă de ninsoare, cel mai probabil în Muntenia. Toate aceste fenomene nu vor dura mult, cerul urmând să se degaje în cursul nopţii în toate regiunile. Astfel, cel puţin în următoarele două nopţi, în condiţiile unui cer mai mult senin, pierderile radiative din cursul nopţilor vor fi excesive, iar gerul se va instala în mai multe zone din ţară, dar îndeosebi în centrul ţării şi în zonele depresionare, unde mercurul termometrelor va putea scădea sub –20 de grade. (meteorolog Mihăiţă Huştiu)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 3°C     min.: –8°C
Periferie:     max.: 1°C    min.: –10°C

Azi (joi):
Vor fi înnorări şi trecător va ninge, îndeosebi după-amiaza şi seara. Noaptea cerul se va degaja treptat, vremea devenind geroasă. Vântul va sufla în general moderat. Presiunea atmosferică va creşte accentuat mai ales în a doua parte a intervalului.

Mâine (vineri):
Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul slab.
Maxima: 1°C, minima: –10°C.

Poimâine (sâmbătă):
Deşi temperatura aerului va marca o creştere uşoară, vremea se va menţine rece. Cerul va fi variabil, iar vântul slab. Maxima: 2°C, minima: –8°C.

LA MUNTE


Azi (joi):

Mai ales ziua cerul va prezenta înnorări şi va ninge pe arii relativ extinse în Carpaţii Orientali, local în cei Meridionali şi izolat în rest. În cursul nopţii cerul se va degaja treptat, vremea devenind geroasă. Vântul va sufla tare, viscolind ninsoarea. Temperatura aerului va fi în scădere.

Mâine (vineri):
Vremea va fi rece, geroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârşitul intervalului în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fi în creştere uşoară. Pe văi şi în depresiuni, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Poimâine (sâmbătă):
Deşi temperatura aerului va marca o creştere uşoară, vremea se menţine rece, geroasă îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări în Carpaţii Orientali, unde numai izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Pe arii restrânse, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Azi (joi):

Presiunea atmosferică va creşte accentuat, îndeosebi în a doua parte a intervalului, de la valori în jur de 756 mm Hg până la valori de 768 mm Hg.

Mâine (vineri):
Presiunea atmosferică va scădea de la valori în jur de 768 mm Hg până la valori în jur de 762 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA

În ultimile zile nordul continentului a avut parte de încălziri şi răciri succesive, datorate intensificării circulaţiei pe toată coloana troposferică, datorită activităţii ciclogenetice din ce în ce mai intense din Atlanticul de nord. Acelaşi lucru se va întâmpla şi astăzi, când după răcirea accentuată de ieri vremea va intra într-un proces de încălzire, proces care va continua şi în următoarele zile şi treptat încălzirea se va generaliza în toată partea de nord-vest şi de nord a continentului. În ţările central-estice, estice şi sud-estice va pătrunde o masă de aer de origine polar arctic, care va aduce în prima fază ninsori în general slabe cantitativ, iar după degajarea cerului o nouă intensificare a gerului, mai ales noaptea. Presiunea va creşte accentuat în aceste zone, centrul de greutate al anticiclonului se va situa vineri dimineaţă în zona României. (meteorolog Mihăiţă Huştiu)

×
Subiecte în articol: cerul vremea rece meteo