Ieri, pământul s-a acoperit din nou cu zăpadă în judeţul Harghita, precum şi în Poiana Braşov şi în staţiunile de pe Valea Prahovei datorită ninsorii ce şi-a făcut apariţia după prânz.
Gata cu căldurile în mijlocul iernii, anotimpul rece îşi reintră în drepturi. Primele semne s-au simţit deja ieri la Băile Harghita, Poiana Braşov, precum şi pe Valea Prahovei, unde a nins suficient, încât totul în jur să redevină alb. În zilele următoare, vremea îşi va continua procesul de răcire. Vor reapărea precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi ninsoare. La sfârşitul săptămânii, stratul de zăpadă de pe pârtiile de schi va fi unul considerabil, astfel că iubitorii sporturilor de iarnă îşi pot face rezervări la pensiunile de la munte. Cantităţile de precipitaţii vor fi consistente. Numai pentru ziua de astăzi, meteorologii estimează 25 de litri pe metru pătrat. Salvamontiştii îi sfătuiesc să-şi anuleze drumeţiile montane în zilele următoare deoarece vizibilitatea pe traseele aflate la mare altitudine este foarte proastă.
Zilele din ultima săptămână au avut caracteristici de primăvară. În primă fază, aerul cald transportat continuu pe panta sudică în zona noastră geografică a adus ceaţă, în zonele joase şi vreme frumoasă, în zonele înalte, ca apoi, avansul nucleului mediteranean pe o traiectorie forţată pe direcţie sud-vest – nord-est (în condiţiile sinoptice de blocaj estic), să aducă ploi pe arii relativ extinse, iar la munte, subţierea de la o zi la alta a stratului de zăpadă. Trebuie remarcat că dacă temperaturile diurne, pozitive, au urcat până la 14 grade la Pătârlagele (duminică), valorile termice nocturne s-au situat între –1 grad la Sighetu Marmaţiei şi 7 grade la mai multe staţii meteorologice din Dobrogea (duminică spre luni), valori care sunt comparabile cu maximele termice climatice zilnice la această dată. În următorul interval de prognoză aspectul vremii se va menţine în general închis, cu ploi în majoritatea regiunilor, mai frecvente astăzi în sud-vestul ţării, unde în zona de deal şi de munte sunt posibile cantităţi care izolat vor depăşi 25 l/mp, mâine ponderea acestora va fi mai mare în regiunile sudice, apoi în cele estice, iar poimâine, aria precipitaţiilor va cuprinde îndeosebi nordul, centrul şi estul ţării. Dacă în primele două zile regimul termic va depăşi cu 5-8 grade valorile climatice şi precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie şi numai izolat poate apărea o lapoviţă, în ultima zi a intervalului vremea va intra într-un proces de răcire şi ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în nord şi centru, iar la munte va ninge şi se va reface treptat stratul de zăpadă.
- meteorolog Doina Mărăşoiu
La munte
AZI (MARŢI):Valorile de temperatură vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit pentru sfârşitul lunii ianuarie. Cerul se va înnora treptat şi în a doua parte a intervalului va ploua în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali, unde cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 l/mp. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va prezenta unele intensificări.
MÂINE (MIERCURI):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse în Carpaţii Meridionali şi Orientali şi local în rest, vor fi precipitaţii mixte. Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar cantităţile de apă vor putea depăşi izolat 20 l/mp. Vântul va prezenta intensificări temporare. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod normal.
POIMÂINE (JOI):
Vremea va intra într-un proces de răcire. Cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat.
Bucureşti
Centru: max.: 110C min.: 50CPeriferie: max.: 90C min.: 30C
AZI (MARŢI):
Cerul va fi temporar noros ziua, iar noaptea se va acoperi şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va scădea uşor şi treptat.
MÂINE (MIERCURI):
Cerul va fi noros şi vor fi averse. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte în a doua parte a intervalului. Maxima: 10°C, iar minima: 4°C.
POIMÂINE (JOI):
Vremea se va răci. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla în general
moderat. Maxima: 7°C, iar minima: 1°C.
Prognoza în Europa
În stratul inferior al atmosferei, poziţia centrilor barici nu se va modifica foarte mult. Presiunea atmosferică se va menţine scăzută în cea mai mare parte a continentului şi în această vastă "baltă" depresionară vor fi activi mai mulţi nuclei de presiune scăzută: 1. depresiunea Islandeză este şi va fi adâncă şi extinsă, cu sisteme noroase foarte bine organizate care se vor deplasa foarte rapid; 2. depresiunea din bazinul central mediteranean în deplasare uşoară spre est; 3. nucleul ciclonic mediteranean care în prezenţa "blocajului" estic a avut o traiectorie obligatorie, în urcare în lungul barajului; 4. în zona Mării Baltice, aproape în aceleaşi coordonate geografice, este şi va fi activ un nucleu ciclonic mai puţin dezvoltat, care, în aer rece de origine polară şi cu ceva umezeală va fi asociat cu ninsori în general slabe cantitativ.- meteorolog Doina Mărăşoiu
Trimiteţi imagini!
Dacă sunteţi martorul unor fenomene meteorologice deosebite, fotografiaţi sau filmaţi şi trimiteţi imaginile la adresa de e-mail sorin.anghel@jurnalul.ro. Vă răsplătim cu CD-uri Jurnalul Naţional.Citește pe Antena3.ro