x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremuri grele - ONU, despre mediu

Vremuri grele - ONU, despre mediu

de Anca Aldea    |    02 Feb 2007   •   00:00

Aproximativ 2.500 de oameni de stiinta din lumea intreaga, membri ai Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climei din cadrul ONU (GIEC), vor da publicitatii astazi, la Paris, cel mai argumentat raport cu privire la legaturile dintre activitatea umana si incalzirea globala.

INCALZIREA GLOBALA - Modificarea prognozata a temperaturii aerului in anul 2100, fara de intervalul 1980-1990
Aproximativ 2.500 de oameni de stiinta din lumea intreaga, membri ai Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climei din cadrul ONU (GIEC), vor da publicitatii astazi, la Paris, cel mai argumentat raport cu privire la legaturile dintre activitatea umana si incalzirea globala.

Oamenii de stiinta care studiaza implicatiile acestui raport de mai bine de 40 de ani si-au declarat convingerea in proportie de 90% ca activitatile umane sunt principala cauza a incalzirii globale. Daca tendinta actuala va continua, omenirea va cunoaste cele mai dramatice vremuri din ultimii ani. Gazele cu efect de sera, aflate la cel mai inalt nivel din ultimii 420.000 de ani, nu permit eliminarea treptata a caldurii, blocand-o, fapt ce duce la cresterea temperaturii medii pe intreaga suprafata a Terrei.

SPRE GLACIATIUNE. Documentul de 1.600 de pagini arata ca in anul 2100 vom avea o noua glaciatiune, cresterea temperaturii cu 3°C putand fi corelata cu modificarile masive ale vremii din perioada glaciatiunilor (cand, potrivit cercetatorilor, temperaturile medii polare erau cu 3°C-5°C mai mari decat cele inregistrate in secolul al XX-lea), scrie Le Monde, citat de HotNews. Pe de alta parte, nivelul marilor si al oceanelor a crescut considerabil in ultimii 13 ani, in aceeasi perioada suprafata de gheata si de zapada ce acopera cele doua emisfere ale Terrei reducandu-se vizibil.

Schimbarile se vor inregistra in toate regiunile lumii, avertizeaza cel mai documentat raport asupra schimbarilor climatice. Bazinul mediteranean va deveni uscat; statiunile de schi din Alpi - golite de turisti iarna din cauza lipsei zapezii - vor tinde sa devina popasuri montane estivale; raurile vor seca si nivelul marii va creste, inundand zonele costale; dezastrele naturale vor deveni o obisnuinta.

CONCRET. Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale era de 280 ppm (parti de milion). Astazi, ea a ajuns la 380 ppm. Daca aceasta va ajunge la 550 ppm, va fi inregistrata "o schimbare drastica a climei", ceea ce ar provoca o crestere a temperaturii cu aproximativ 3°C. Pe de alta parte, cresterea nevoilor de energie - cu 15% mai mult in ultimii cinci ani - va ajunge la un nivel de 60% in anul 2030.

×
Subiecte în articol: verde!