x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de câini fără stăpân au fost ucişi pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

Zeci de câini fără stăpân au fost ucişi pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

19 Feb 2019   •   12:42
Zeci de câini fără stăpân au fost ucişi pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

Zeci de câini fără stăpân de pe raza comunei Pomârla au fost împuşcaţi, în urma unor partide de vânătoare, ca măsură preventivă pentru răspândirea pestei porcine africane, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Minodora Vasiliu.
Potrivit sursei citate, câinii sunt consideraţi unul dintre principalii vectori de transmitere a virusului în zona în care a fost confirmat un focar de PPA, iar, din acest motiv, autorităţile sanitar-veterinare au cerut Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi să organizeze partide de vânătoare pentru împuşcarea acestora.
Oficialii DSVSA susţin că în timpul vânătorii au fost ucişi 47 de câini vagabonzi din zona împădurită de la marginea localităţii Pomârla.
"Câinii, ciorile, şacalii reprezintă vectori în pesta porcină africană şi trebuie luate măsuri pentru eliminarea vectorilor principali", a afirmat Vasiliu.
Primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, susţine că înmulţirea câinilor fără stăpân este un fenomen, aceştia devenind o ameninţare nu doar pentru localnici, ci şi pentru animalele sălbatice din zona forestieră.
"Este o problemă foarte delicată cea legată de câini. Sunt foarte multe animale, care atacau şi animale sălbatice, căprioarele. Nu este deloc de glumit. S-au umplut pădurile. Este un fenomen şi trebuie luate măsuri", a afirmat primarul din Pomârla.
Potrivit acestuia, câinii ucişi au fost incineraţi.
Primul focar de pestă porcină africană la un porc domestic a fost descoperit săptămâna trecută la două animale de la Ocolul Silvic al Liceului Teoretic "Anastasie Başotă" din Pomârla. Ulterior, boala a fost identificată şi la doi porci din gospodăria privată a îngrijitorului de la ocolul silvic respectiv. 

AGERPRES

×