x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zi de vot cu încurcături, incidente şi gafe

Zi de vot cu încurcături, incidente şi gafe

de Dan Radu    |    06 Iun 2016   •   07:24
Zi de vot cu încurcături, incidente şi gafe
Sursa foto: Adrian Manolache

Ziua alegerilor locale a fost marcată de numeroase incidente şi gafe privind buletinele de vot. În Buzău, votarea a fost amânată pentru mai multe ore pentru că buletinele de vot fuseseră inscripţionate greşit, fiind nevoie ca acestea să fie retipărite. Alte buletine au ajuns unde nu trebuia, din cauza unei gafe a celor care le-au realizat şi expediat. Şi de data aceasta s-a plecat cu ştampila acasă.

Votarea a fost suspendată, ieri, în şapte secţii de votare din Buzău, unde, în localitatea Verneşti, buletinele de vot au fost tipărite greşit. Astfel, numele candidaţilor pentru postul de consilier local au fost trecute la secţiunea pentru primari şi viceversa. Gafa, care a fost constatată înainte de începerea votului, a dus la suspendarea procesului electoral în localitate. Biroul Electoral Judeţean din Buzău a interzis accesul în secţiile de votare până la ora 10:00, luând în calcul ca votul să fie suspendat şi lăsat pentru altă zi. În cele din urmă, buletinele de vot au fost retipărite, de data aceasta în forma corectă, astfel că accesul alegătorilor a fost permis începând cu ora 10:00. Biroul Electoral a decis ca ziua de votare să nu se prelungească pentru a fi recuperate orele pierdute. De asemenea, autorităţile au suplimentat numărul forţelor de ordine din localitatea de 8.000 de persoane, de teama incidentelor.

Buletine de Brașov, găsite tocmai la Suceava

O altă gafă care a implicat buletinele de vot s-a petrecut în comuna suceveană Adâncata, unde membrii comisiei s-au trezit cu buletine de vot care aveau numele unor candidaţi din judeţul Braşov. Se pare că tipografia din Neamţ, care a tipărit buletinele de vot pentru judeţul Suceava, a tipărit şi pentru judeţul Braşov, de aici rezultând o încurcătură. „Vom face o analiză, luni-marţi, transparentă, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi”, a spus prefectul de Suceava, Constantin Harasim. Nelipsit a fost şi incidentul cu ştampila. Preşedinta unei secţii de votare din Medgidia a plecat sâmbătă noaptea acasă cu ştampila de vot, alegându-se, astfel, cu dosar penal pentru neglijenţă.

 

Până la ora 17:00, poliţiştii constataseră 70 de fapte contravenţionale, pentru care au aplicat amenzi de 24.600 de lei. Cele mai multe implicau fotografierea buletinului de vot.

Trebuie să se verifice dacă buletinele pentru Consiliul Local Adâncata corespund. Care nu corespund să fie date deoparte pentru că de aia sunt zece la sută în plus. Prefectul Harasim, despre buletinele braşovene

×