x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Unirii: Manifestări în Bucureşti şi în ţară

Ziua Unirii: Manifestări în Bucureşti şi în ţară

23 Ian 2019   •   14:30
Ziua Unirii: Manifestări în Bucureşti şi în ţară

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, joi, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

La Bucureşti, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de la ora 9,30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 10,00 şi 14,00, la Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' va fi organizată o manifestare intitulată 'Unirea Principatelor Române 1859-2019', dedicată împlinirii a 160 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite", informează un comunicat al MApN.

Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare cu ajutorul unor asociaţii de profil şi depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu şi la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate în curtea muzeului. De asemenea, publicul vizitator va putea admira două expoziţii care conţin şi obiecte personale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 10,30, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, în timp ce aeronave IAR-99 ŞOIM şi elicoptere IAR - 330 SOCAT vor survola zona.

La Focşani, de la ora 15,00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

"Unirea Principatelor a fost încununarea unui proces cumulativ, de construire a unei identităţi şi a unei conştiinţe naţionale, şi care avea să fie urmată de alte realizări decisive: cucerirea independenţei de stat, în 1877, şi înfăptuirea Marii Uniri, la 1918, al cărei Centenar l-am sărbătorit împreună anul trecut", se arată într-un mesaj al ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

Potrivit acestuia, Armata României a reprezentat un pilon de stabilitate şi un punct de convergenţă al energiilor creatoare şi al eforturilor poporului nostru.

"Şi acum, la fel ca în urmă cu 160 de ani, Armata rămâne o instituţie de nădejde, în topul încrederii românilor, iar cuvântul Unire ar trebui să devină la fel de important astăzi, când ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", mai spune Leş.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, a fost vizionat în premieră, marţi, filmul de reevocare istorică "Mihai Viteazul - UNIREA" în Aula Magna a Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I". Evenimentul organizat de MApN, prin Direcţia informare şi relaţii publice, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Lupii Albi", reprezintă a doua parte a trilogiei "Istoria ca un spectacol" şi îl aduce în prim plan pe domnitorul Mihai Viteazul, figură istorică marcantă pentru identitatea naţională.

"Ceremonii similare, dar şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice vor fi organizate, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române", se mai arată în comunicatul MApN. AGERPRES

×