x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 27 mai, Ziua Națională Mihai Viteazu. 422 de ani de la moartea marelui Voievod. Eveniment organizat de PUSL Transilvania în Cetatea Alba Carolina

27 mai, Ziua Națională Mihai Viteazu. 422 de ani de la moartea marelui Voievod. Eveniment organizat de PUSL Transilvania în Cetatea Alba Carolina

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2023   •   11:47
27 mai, Ziua Națională Mihai Viteazu. 422 de ani de la moartea marelui Voievod. Eveniment organizat de PUSL Transilvania în Cetatea Alba Carolina

Până să ajungă domn al celor trei ţări româneşti, Mihai Viteazu a trebuit să treacă de două ori prin Alba Iulia. Prima dată în 1592, ca fugar după ce luase parte în calitate de ban al Olteniei la complotul boieresc împotriva lui Alexandru cel Rău, domn al Țării Româneşti şi a doua oară, după patru ani, ca învingător la Călugăreni.

În urmă cu trei ani, prin lege si apoi prin decret prezidențial, Mihai Viteazu a devenit oficial martir și erou al națiunii române.
 
Sâmbătă, 27 mai, zeci de oameni au luat parte în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia la evenimentul de comemorare a voievodului Mihai Viteazu, zi în care s-au împlinit 422 de ani de la moartea acestuia. Organizatorul evenimentului a fost PUSL Transilvania.
 
 
”Evenimentul este marcat de Departamentul pentru Transilvania al PUSL și Asociația Culturală Mihai Eminescu și este inclus în ideea națională de renașterea României prin identitate, cultură, istorie, ortodoxie, educație și diplomație. Proiectul nostru, al departamentului pentru Transilvania și al Asociației Culturale Mihai Eminescu, este de reîntregire a trupului lui Mihai Viteazul și de depunerea sa în Cetatea de la Alba Iulia de aici pentru că aici este centrul românismului”, a declarat Raluca Bugnar, lider PUSL Transilvania.
 
Prezenți la eveniment au fost și Larian Stănchescu, scriitor, istoric și Mădălina Fărcaș, scriitor și jurnalist, dar în primul rând inițiatori ai demersurilor civice care au dus în final la elaborarea proiectului prin care Mihai Viteazul a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române” - Legea nr. 137 din 21 iulie 2020.
 
 
”Am trecut prin Parlamentul României proiectul ”Mihai Viteazul - martir și erou al națiunii române” care a devenit și legea statului urmată și de decretul prezidențial și iată că astăzi domnul primar din Alba Iulia ne-a primit ca să sărbătorim marele eveniment datorat lui Mihai Viteazu. Fără Mihai Viteazu astăzi n-am fi fost atât de uniți aici în Transilvania, mai ales că Transilvania este leagănul și inima românismului. Mă bucur tare mult că am fost aici alături de mari personalități ale culturii românești din Transilvania și din țară”, a declarat Larian Stănchescu.
 
”Am venit la Alba Iulia să-l cinstim pe întregitorul României Mari, voievodul întregitor Mihai Viteazu și încă ne întregit după 422 de ani. Ar fi un exercițiu de mândrie națională să-l ridicăm întru canonizare pe Sfânt Mihai Viteazu pentru că ce a făcut el pentru întreaga creștinătate a Europei nu a făcut nimeni”, a declarat la rândul său, Mădălina Fărcaș.
 
Autoritățile încearcă să aducă osemintele voievodului Mihai Viteazul în cetatea de la Alba Iulia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×