x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A trecut Congresul. Urmează mazilirea oamenilor lui Dragnea din Guvern

A trecut Congresul. Urmează mazilirea oamenilor lui Dragnea din Guvern

de Ion Alexandru    |    02 Iul 2019   •   08:46
A trecut Congresul. Urmează mazilirea oamenilor lui Dragnea din Guvern

Cu o nouă conducere aleasă, prin votul delegaților de sâmbătă, de la congres, Partidul Social Democrat pregătește următoarea mișcare de eliminare a oamenilor fostului președinte, Liviu Dragnea, din funcțiile de decizie. De această dată, este vorba despre posturile guvernamentale. Viorica Dăncilă a anunțat că, de ieri, au început evaluările fiecărui ministru în parte, pentru a se vedea “dacă a fost respectat programul de guvernare” și a precizat că, în urma acestor evaluări, pot avea loc noi remanieri guvernamentale sau chiar o posibilă restructurare a Executivului. Pe surse, au apărut și liste cu miniștrii de care Viorica Dăncilă intenționează să se debaraseze.

 

“Din această săptămână începe evaluarea membrilor Executivului și, în funcție de lucrul acesta, vom decide cine pleacă și cine rămâne la Palatul Victoria”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a precizat că evaluarea vizează nivelul de comunicare, nivelul la care a fost implementat programul de guvernare și câte puncte din acest program de guvernare au fost implementate și duse la bun sfârșit.

Premierul a lăsat să se înțeleagă că, aproape sigur, după această evaluare, va urma o remaniere guvernamentală care poate ajunge chiar și la ideea restructurării Guvernului și prezentarea unui nou Executiv în Parlament. Ironia face că, anterior pierderii alegerilor, pe vremea când PSD era condus de Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă s-a opus categoric unei asemenea restructurări a Guvernului, deși în ședința CEX din luna aprilie acest lucru a fost votat de majoritatea membrilor aflați la conducerea partidului.

 

Lista “indezirabililor”

Pe surse, însă, este vehiculată informația potrivit căreia proaspătul nou președinte ales al PSD, Viorica Dăncilă, încearcă să scape de oamenii lui Liviu Dragnea și de la Palatul Victoria, nu doar de la partid. Pe această listă a posibililor remaniați se află ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dar și ministrul Agriculturii, Petre Daea. Alte nume aflate pe această listă sunt al ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, al vicepremierului și ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, dar și numele lui Anton Anton. Se mai vorbește că nici ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a obținut, la congres, doar 50 de voturi pentru funcția de președinte al partidului, nu ar putea fi omis de pe această listă.

Surse politice afirmă că, în această viitoare posibilă remaniere, ar fi implicat, informal, și președintele CJ Vrancea, Maria Oprișan, cel care, la precedenta remaniere guvernamentală i-a reproșat lui Liviu Dragnea că a impus readucerea în Guvern, la Transporturi, a lui Răzvan Cuc. Revolta lui Oprișan a fost generată, atunci, pare-se, de faptul că, deși negociase cu fosta conducere a PSD, nu a reușit să-și impună preferatul la conducerea Ministerului Transprturilor. Este vorba despre Iulian Matache, care a mai deținut funcția de secretar de star la Transporturi, în timpul Guvernului Ponta. Matache a fost, anterior, director de Dezvoltare, în cadrul Consiliului Județean Vrancea.

 

 

PSD vrea să “mângâie” și orgoliul lui Iohannis

Pe lista posibililor remaniabili, ca urmare a acestei evaluări anunțate de primul ministru, se află două nume pentru care Klaus Iohannis, personal, a cerut demiterea lor, imediat după votul din 26 mai. Este vorba despre ministrul de Interne, Carmen Dan, apropiată de Liviu Dragnea, pe care grupările #rezist o vor plecată din Guvern, considerând-o vinovată pentru evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei, dar și despre ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Iohannis a solicitat demiterea acestuia, ca urmare a faptului că “nu toți românii din străinătate au reușit să voteze”. Meleșcanu este reprezentant al ALDE în Guvernul României și, recent, a transmis președintelui României o cerere de rechemare a ex-directorului SRI, George Maior, din funcția de Ambasador în SUA.

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă