x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acord între PSD şi PNL pe Codul Fiscal

Acord între PSD şi PNL pe Codul Fiscal

de Andreea Dumitrache    |    28 Aug 2015   •   08:08
Acord între PSD şi PNL pe Codul Fiscal

După ce i-a trimis pe parlamentari înapoi acasă şi a anulat sesiunea extraordinară, Liviu Dragnea a negociat, în locul premierului Ponta, forma finală a Codului Fiscal. Tot Dragnea a fost şi cel care a anunţat concluzia la care a ajuns cu Opoziţia, vorbind în numele Executivului: TVA urmează să scadă la 20 de procente de la 1 ianuarie 2016. În schimb, taxa pe stâlp şi supraacciza pe combustibili vor fi eliminate începând cu anul 2017.

Cu o săptămână în urmă, specialiştii din toate partidele s-au strâns în şedinţa tehnică şi au anunţat un consens pe Codul Fiscal, asumat chiar de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. În varianta de atunci, taxa pe stâlp se elimina din 2016, iar social-democraţii vorbeau despre un deficit bugetar care s-ar fi putut apropia de 3 la sută. Codul Fiscal în acea formă nu a fost pe placul lui Liviu Dragnea, care, imediat cum s-a întors din vacanţa în Brazilia, l-a muştruluit pe ministrul Teodorovici. I-a cerut noi analize şi impactul bugetar pentru anul viitor al tuturor măsurilor. După ce le-a primit, Dragnea s-a întâlnit cu liderii Opoziţiei, co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, şi împreună au găsit formula optimă a Codului Fiscal, îmbrăţişată de toată lumea. „Acest consens care a fost dorit şi de noi, şi de colegii din Opoziţie realizat astăzi a fost necesar pentru că intenţia noastră comună a fost şi rămâne ca acest Cod Fiscal să dureze în timp. Nu este un Cod Fiscal pe care să ne permitem să-l modificăm sau să-l modifice o even-tuală nouă putere din 2016 sau 2017. Prevederile din acest nou Cod Fiscal, să ne încadrăm într-un deficit sub 2 la sută, şi ca o concluzie, modificările la Co-dul Fiscal vor fi adoptate în forma iniţială care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat”, a declarat preşedintele interimar al PSD, la finalul întâlnirii.

Problema deficitului
Scăderea TVA şi majorarea salariilor pentru medici ar produce un deficit de 1,7 la sută din buget, aşa că Guvernul ar mai avea un spaţiu bugetar foarte mic pentru a pune în aplicare şi legea salarizării unitare. Surse participante la discuţie au declarat că impunerea unui prag de cel mult 2 la sută deficit a fost de fapt o garanţie că Executivul nu va lua măsuri populiste în următorul an electoral, care ar pune în pericol stabilitatea României.

Taxa pe stâlp
Şi Vasile Blaga a fost mulţumit de rezultatul negocierilor. „M-a bucurat şi poziţia ministrului Agriculturii, care coincide cu a noastră, amânăm eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia celor din agricultură. Există toate garanţiile de la Putere că şi această mărire a salariilor medicilor se încadrează în deficit”, a mai spus Vasile Blaga.

Gorghiu, încântată
Liderii Opoziţiei s-au declarat încântaţi de rezultatul negocie-rilor şi au admis că au avut şi o discuţie în prealabil cu preşedintele României, Klaus Iohannis. „Astăzi putem spune că asistăm la o premieră, poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exerciţiu de dialog între Opoziţie şi Putere pe care eu şi copreşedintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuţia a stat sub zodia prudenţei. Mă bucură că vom fi în măsură, Putere şi Opoziţie, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noştri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală”, a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a obţinut garanţii de la Opoziţie că proiectul Codului va trece în Parlament, săptămâna viitoare, şi cu voturile PNL.
 

×