x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzatii PC - "Monica Macovei, politie politica"

Acuzatii PC - "Monica Macovei, politie politica"

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    28 Sep 2006   •   00:00
Acuzatii PC  -  "Monica Macovei, politie politica"

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a prezentat ieri o autorizatie de perchezitie in alb, despre care a spus ca este semnata de Monica Macovei in anul 1984, pe vremea cand era procuror.

Dan Voiculescu a aratat ca "semnand o astfel de autorizatie in alb, procurorul Monica Macovei a atacat grosolan drepturile omului. In baza acestui document, orice roman putea fi perchezitionat la ora doua, trei, noaptea. El exprima adevarata forma de politie politica practicata inainte de 1989". Presedintele PC a aratat ca nu are nimic personal cu Monica Macovei. "Noi pornim de la o realitate deosebit de grava: Monica Macovei si Traian Basescu doresc intr-un mod perfid sa isi subjuge justitia din Romania, lucru inacceptabil pentru o democratie. Noi ne dorim o justitie independenta, care sa fie arbitrata de Consiliul Suprem al Magistraturii, iar doamna Macovei doreste sa controleze numirile procurorilor si judecatorilor si minte atunci cand sustine ca CSM trebuie sa dea socoteala, conform prevederilor UE, asupra activitatii sale", a mai spus liderul PC.

APEL. Dan Voiculescu a facut apel la judecatori si procurori sa aiba curaj sa refuze "orice fel de ingerinta politica" si sa nu le fie frica de Monica Macovei, pentru ca aceasta "nu are putere asupra lor". Conservatorii au pregatit o scrisoare catre Coalitia pentru o guvernare curata, careia ii cer parerea in legatura cu aceasta situatie legata de ministrul Justitiei, si o alta scrisoare catre CSM, care ar trebui sa se pronunte in legatura cu acest caz. Dan Voiculescu i-a "sugerat" premierului Calin Popescu Tariceanu sa o demita pe Monica Macovei, care nu ar trebui sa se mai gandeasca la functia de comisar european. El a spus ca documentul i-a parvenit in urma cu cateva luni, dar ca nu a vrut sa-l faca public decat dupa Raportul de tara, pentru a nu afecta imaginea Romaniei in fata parlamentarilor europeni.

ASCENSIUNE-SURPRIZA. Mandatul in alb a fost emis, conform stampilei, de Procuratura Sectorului 1. Or, 1984, anul de cand dateaza documentul, este anul in care Monica Macovei s-a transferat de la Procuratura Giurgiu la Procuratura Sectorului 1. Surse judiciare sustin ca pe vremea aceea era foarte greu sa obtii un transfer in Capitala. Monica Macovei nu numai ca a reusit, sustin aceleasi surse, dar ca procuror la Sectorul 1 i s-au repartizat obiective strategice ale Securitatii (Aeroportul Otopeni, Gara de Nord), desi nu avea o cariera in spate care sa o recomande. Sursele citate mai spun ca pentru a veni procuror la Sectorul 1 era nevoie de avizul Securitatii si presupunea intalniri cu ofiterii acesteia. Aceeasi Securitate era cea care se folosea de mandatele de perchezitie si de arestare in alb pentru a acoperi unele activitati ilegale.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ieri ca in activitatea sa de procuror nu a dat niciodata autorizatii de perchezitii in alb. "Domnul Voiculescu a fluturat o hartie care nu are nici o valoare. Nu este datata, nu este inregistrata si nici nu are numele meu pe ea", a transmis Macovei prin intermediul unui comunicat de presa.
EFECTELE UNUI MANDAT IN ALB
Secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu, a afirmat ca pe baza unui mandat semnat in alb s-a efectuat o perchezitie la domiciliul parintilor sai la ora 4:00 dimineata, cand i-au fost arestati bunicii. Stefanescu a adaugat ca "in baza unei astfel de autorizatii puteau fi perchezitionati si arestati oameni. In CV-ul oficial al Monicai Macovei nu veti gasi absolut nimic despre aceste lucruri din perioada 1983-1997".

Click pentru a mari Click pentru a mari
Facsimil. Mandatul in alb (fata-verso) semnat de Macovei
×
Subiecte în articol: politic macovei monica