Deputaţii au adoptat, ieri, legea care prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise, dar şi în spaţiile deschise unde se află locuri de joacă pentru copii. Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaţilor cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 26 de abţineri şi va intra în vigoare dacă va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea antifumat prevede amenzi de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu o respectă. Legea nu permite amenajarea de spaţii pentru fumat în clădirile şi instituţiile publice, cu două excepţii, în penitenciare şi aeroporturi, unde vor putea fi create spaţii pentru fumători. Iniţiativa legislativă datează încă din anul 2011 şi a fost modificată prin mai multe amendamente, cel mai important fiind cel care defineşte spaţiul public închis, ceea ce duce, practic, la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise. Mai mult, în aceste spaţii va fi interzisă inclusiv folosirea ţigării electronice, iar fumatul va fi complet interzis în instituţiile medicale, în cele de învăţământ, de stat şi private, dar şi în cele pentru protecţia şi asistenţa copilului.
„Poate asta este legea care îmi va da posibilitatea să mă las de fumat ştiind că nu este sănătos”, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea, iniţiatoarea amendamentelor. „Când mergem cu copiii să mănânce o prăjitură, copilul meu e obligat să inhaleze fumul de ţigară”, a explicat şi deputatul Mate Andras. România va deveni, astfel, cea de a 94-a ţară din lume care va interzice fumatul în spaţiile închise.
Senatorii şi deputaţii vor fi nevoiţi să renunţe şi ei la fumatul pe holurile Parlamentului. Potrivit statisticilor, peste 5.000 de români mor în fiecare an din cauza fumatului.