x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase află marţi dacă va fi eliberat înainte de termen

Adrian Năstase află marţi dacă va fi eliberat înainte de termen

11 Feb 2013   •   23:36
Adrian Năstase află marţi dacă va fi eliberat înainte de termen
Sursa foto: EPA/Intact Images

Cererea de eliberare înainte de termen a lui Adrian Năstase va fi dezbătută marţi, de Judecătoria sectorului 4, care ar putea decide punerea în libertate a fostului premier, după aproximativ şapte luni şi jumătate de detenţie din cei doi ani ani la cât a fost condamnat în dosarul "Trofeul calităţii".

 
Conform Mediafax, Năstase a făcut două solicitări de preschimbare a datei la care să fie judecată cererea de eliberare, însă ambele au fost respinse, în 10 şi 18 ianuarie, fiind astfel menţinut termenul de 12 februarie stabilit iniţial. 
    
Avocatul Ion Cazacu, care îl apără pe fostul premier, declara că s-a cerut un alt termen întrucât, dacă cererea va fi judecată în 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Năstase, respectiv cele din perioada 20-26 iunie 2012, când acesta a fost internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.
    
Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.
    
Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.
    
Cazacu a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.
    
Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.
    
În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 - 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
    
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

×