Criza Partidului Democrat Liberal incepe, mai mult sau mai putin, de la formarea acestui partid, considera presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, intr-o postare pe blogul personal.
'Criza PDL incepe, mai mult sau mai putin, de la formarea PDL. Am spus PDL, nu PD. Aceasta criza nu este una de scaune, ci una mult mai profunda, care tine de relationarea cu electoratul si de resorturile prin care o uniune de indivizi poate fi denumita partid. (...) In acest moment, PDL cauta, dupa cum spuneam anterior, solutii. Dar solutiile pe care le cauta sunt un fel de invartit in jurul cozii. Se vorbeste mai mult despre persoane si despre putere si mult mai putin despre ce vrea electoratul. Unul dintre liderii PDL spunea, joi seara, ca demisia conducerii partidului este o decizie buna 'pentru zona de centru-dreapta' sau ceva de genul acesta, fara a spune un singur cuvant despre ce defineste in acceptiunea lui spectrul politic pe care il invoca. Un alt lider afirma si mai recent ca astepta sa vada ce le ofera MRU. Oare ce inseamna asta? Cei din PDL par a nu intelege un lucru - proiectul politic numit PDL a falimentat, iar credibilitatea 'garzilor' din PDL este foarte s
cazuta. Cred ca nu la TVR se gandea Traian Basescu atunci cand vorbea despre desfiintare si reinfiintare', sustine duminica fostul premier in postarea intitulata 'PDL - iesirea din istorie?'.
Acesta a aratat ca evita, de obicei, sa se pronunte asupra evolutiilor din alte partide decat cel din care face parte, dar considera ca evenimentele ce au loc la acest moment in PDL merita o analiza mai atenta, 'chiar si partizana, pentru a nu pierde din vedere ca aceasta criza nu este cauzata de rezultatul alegerilor locale si nici macar de masurile de austeritate luate de guvernele portocalii, si pe care liderii locali 'nu au putut sa le explice' romanilor'.
In opinia acestuia, PDL cauta la acest moment solutii miraculoase de salvare, nu de castigare a alegerilor parlamentare, ci de supravietuire, apreciind ca 'tavalugul propriilor decizii luate de-a lungul timpului i-a adus aici pe liderii sai'.
Unul dintre argumente este, potrivit liderului social-democra', 'trecerea brusca a PD de la socialism/social-democratie, la conservatorism, fara nicio alta justificare decat incapacitatea de a se impune pe stanga, coroborata cu forta PPE in plan european la momentul 2005'. 'Practic, daca ALDE ar fi fost cealalta formatiune politica majora, PD nu ar fi avut nicio problema sa se duca acolo. Acesta este un moment care a generat confuzie si la nivelul activului de partid, dar si la nivelul unei parti a electoratului, care nu a inteles aceasta decizie oportunista', a adaugat acesta.
Adrian Nastase mai da drept exemplu implantarea PLD in PD si nasterea PDL, vazuta ca o solutie de validare a fostilor socialisti pe zona de dreapta a spectrului politic. 'In realitate, tot ceea ce s-a obtinut a fost o permanenta tensiune interna, ca urmare a perceperii noilor veniti ca fiind organisme externe. Si, dupa atatia ani, acest lucru a ramas atat de vizibil. Acesti oameni au crezut ca adversarul este mai important decat ideologiile si valorile. Au gresit. Prin comparatie, alianta dintre PSD, PNL si PC nu a plecat de la premisa acoperirii diferentelor specifice dintre partide, in ideea ca acestea oricum nu conteaza, pentru ca exista un adversar comun. Asta a crezut PDL, si acum se afla in fata situatiei generate de pierderea luptei cu adversarul', spune acesta.
Fostul premier mai vorbeste despre 'eterna si neconditionata dependenta a PDL de Traian Bases'.
'Cei din PDL, mai ales dupa preluarea guvernarii, au pierdut orice idee despre reprezentare. Venirea lor la putere s-a petrecut intr-un moment in care relatia presedintelui cu electoratul era inca puternica, la fel si in perioada in care PDL a fost in opozitie, dupa 2007 pana in iarna lui 2008. Basescu ii reprezenta pe ei in fata electoratului, iar ei, cei din PDL, erau tot ce le cerea presedintele sa fie. Cand Traian Basescu a incetat sa mai aiba priza la public, PDL a fost incapabil sa umple golul. Dimpotriva, l-a largit, stand linistit si asteptand o minune de la Basescu, care doar i-a asigurat ca totul este sub control, ca USL nu 'pupa' guvernarea, ca tot raul spre bine si tot asa', a adaugat liderul CN al PSD.
Fostul premier a detaliat totodata ceea ce inseamna transformarea guvernarii 'in singurul liant care tine unit PDL si transformarea PDL intr-o organizatie 'bugetofaga'. 'Odata cu intrarea la guvernare, dar mai ales dupa 2010, scopul PDL a devenit 'betonarea' in functii si extragerea resurselor publice in interes personal si de partid. Relatia cu electoratul a devenit dispensabila, in speranta ca mentinerea la putere pe termen nedefinit se va realiza printr-o scamatorie prezidentiala. O gandire care a generat un esec pe masura si o prabusire, mai degraba definitiva, a actualului establishment PDL', afirma Adrian Nastase.