x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: Tratatul de guvernanţă al UE ne obligă să nu mai bem vin roşu, ci apă plată

Adrian Năstase: Tratatul de guvernanţă al UE ne obligă să nu mai bem vin roşu, ci apă plată

17 Feb 2012   •   10:00
Adrian Năstase: Tratatul de guvernanţă al UE ne obligă să nu mai bem vin roşu, ci apă plată

"Tratatul de guvernanta fiscala al UE acopera greselile de tinerete ale celor mai puternici, iar acum intram cu totii in procedura de austeritate. Deci nu mai bem vin rosu, ne obligam cu totii sa nu mai bem decat apa plata! Nu vrem sa semnam blind, sa dam un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu stim din bucataria lui, cel putin, aproape nimic", a declarat la RFI presedintele Consiliului National al PSD, fostul premier, Adrian Nastase.

Fostul prim-ministru declara ca "ratificarea tratatului se poate face conform regulilor noastre, nu prin Constitutie, nu prin nu stiu ce alte formule complicate, ci printr-o lege ordinara foarte simpla. In conditiile in care aplicam insa aceasta chestiune, ar insemna ca acest tratat ar fi valabil cu drepturi si obligatii pentru noi doar de la momentul in care am accede la zona euro. Este o perioada de cativa ani si atunci, in masura in care tratatul permite acest lucru, in proiectul de lege pentru ratificare se poate introduce o declaratie care sa faca corp comun cu ratificarea propriu-zisa si sa se spuna ca efectele in ceea ce priveste Romania vor porni chiar de la momentul actului de ratificare".

Adrian Nastase mai spune ca "in ceea ce priveste acest angajament ca intr-un an de zile aceasta obligatie sa fie cuprinsa intr-un document cu valoarea mai inalta, cu o chestiune de perenitate si preferabil de natura constitutionala, cum se spune in articolul 3 din tratat, aici noi avem cateva solutii, care sunt foarte simple. Putem de la nivelul legii ordinare, care ar fi legea de ratificare, sa adoptam un document suplimentar, o lege organica de data aceasta, speciala, in care sa fie cuprinse aceste obligatii, deci regula de aur, introducand si un mecanism de pedepse, de sanctiuni penale, atunci textul respectiv ar deveni o lege organica. Pentru ca altfel, aspectele financiare nu intra in categoria de legi care au caracter organic, conform Constitutiei".

In plus, "acest protocol este perfect inutil. El a fost initiat, ca sa justifice participarea la semnarea tratatului impreuna a lui Traian Basescu cu primul-ministru, pentru ca in Constitutie se arata foarte clar ca presedintele Romaniei incheie tratate in numele Romaniei, deci pentru tratatele de stat, dar pentru tratatele interguvernamentale, in mod firesc, Guvernul stabileste printr-un memorandum cine trebuie sa semneze si in mod evident, nu presedintele statului, pentru tratate de valoare mai coborata".

Adrian Nastase spune ca USL nu vrea sa semneze protocolul privind ratificarea pactului fiscal "pe NeVe". "Nu vrem sa semnam blind, sa dam un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu stim din bucataria lui, cel putin, aproape nimic", conchide fostul prim-ministru.

×