Plenul Senatului a adoptat ieri cu 50 de voturi pentru, două împotrivă şi şapte abţineri proiectul de lege privind constituirea Rezervaţiei Arheologice Dacia, iniţiat de senatorul PSD, Adrian Păunescu
Plenul Senatului a adoptat ieri cu 50 de voturi pentru, două împotrivă şi şapte abţineri proiectul de lege privind constituirea Rezervaţiei Arheologice Dacia (Grădiştea Muncelului-Cioclovina-Căpâlna), iniţiat de senatorul PSD, Adrian Păunescu (foto). Potrivit proiectului, rezervaţia cuprinde partea central-vestică a României, în spaţiul Carpaţilor Meridionali, între valea Mureşului la nord, valea Sebeşului la est, valea Streiului la Vest şi Valea Jieţului la sud, însumează 3328,49 km şi este zonă de importanţă naţională şi internaţională cu patrimoniu arheologic, naturalistic, etnografic şi imaterial.
ATRIBUŢII. În sensul definit de lege, rezervaţia este supusă unui regim de administrare special, în scopul cercetării, protecţiei, conservării, restaurării şi punerii în valoare ştiinţifică şi turistică. Pentru administrarea patrimoniului legea prevede înfiinţarea Administraţiei Rezervaţiei, instituţie publică cu personalitate juridică, cu sediul la Deva, în subordinea ministerelor Culturii, Agriculturii şi Internelor. Conducerea Administraţiei Rezervaţiei este asigurată de Consiliul Ştiinţific în subordinea căruia se află Colegiul Executiv. Guvernatorul (asimilat funcţiei de subsecretar de stat) şi membrii Consiliului Stiinţific sunt numiţi de Guvern, la propunerea celor trei ministere, cu avizul prefectului. Una din principalele atribuţii ale Administraţiei Rezervaţiei este stabilirea şi aplicarea măsurilor de restaurare şi conservare a obiectivelor istorice, de protejare şi reconstrucţie ecologică a ecosistemelor specifice zonei montane, cu ajutorul specialiştilor din acest organism.
“O VICTORIE”. Despre adoptarea acestui proiect, Adrian Păunescu ne-a declarat că este “cea mai mare victorie repurtată vreodată”. “Este ca şi când am câştigat ţara trecută. Dreptul la propria identitate, dreptul la propria noastră istorie, atât de batjocorită, de indiferenţa noastră si de neputinţa noastră de a înţelege, de a selecta ceea ce este important. Dar batjocorită şi de poftele unor chiriaşi care-şi închipuie că au devenit proprietari numai prin faptul că ne-au călcat în picioare în anumite momente ale istoriei. Şi, în plus, opoziţia pe care am stârnit-o cu această lege. Guvernul nu s-a simţit dator să o sprijine, a dat aviz negativ. Dar toate acestea îmi sugerează dimensiunea faptei care este extraordinară. E foarte important ceea ce va fi de acum încolo. Această treabă devine serioasă. Şi aşa s-a pierdut mult, s-a furat mult, s-a batjocorit. E o stare de urgenţă în chestiunea cetăţilor dacice”, ne-a declarat senatorul PSD.