Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Astfel, eurodeputatul va putea fi anchetat de autoritatile din Romania. Raportul adoptat de PE arata ca decizia de ridicare a imunitatii exclude orice restrictionare a libertatii personale. Potrivit procedurilor PE, dupa votul din plen, decizia de ridicare a imunitatii va fi comunicata autoritatilor romane.
Severin: "Autoritatile spaniole au refuzat ancheta in situatii produse prin inscenari evidente"
Intr-un interviu acordat Radio Bucuresti, europarlamentarul Adrian Severin, a afirmat ca in scandalul declansat de Sunday Times nu au fost implicati trei europarlamentari, ci patru.
"Mai este si un coleg din Spania. Acest coleg, la randu-i, a refuzat sa demisioneze. El se gaseste in continuare in Parlamentul European, iar in cazul domniei sale, intrucat autoritatile spaniole au refuzat sa inceapa orice fel de actiune de urmarire, spunand ca ele nu or sa urmareasca situatii produse prin inscenari evidente, a fost deja cercetat de catre o instanta europeana, si anume Oficiul pentru Lupta impotriva Fraudei, care l-a declarat nevinovat", a spus Severin.
Intrebat daca aceeasi instanta se va pronunta si in cazul sau, Adrian Severin a raspuns: "Eu am cerut ca aceeasi instanta sa se pronunte si in cazul meu pentru ca nu vad niciun motiv pentru care intr-un caz sa se procedeze intr-un fel si intr-altul altfel atunci cand avem de a face cu persoane acuzate de acelasi ziar, prinse in acelasi paienjenis de inscenari si acuzate pentru acelasi tip de fapte.
Severin: Salut ridicarea imunitatii mele
Europarlamentarul roman a declarat ca saluta ridicarea imunitatii sale, decizie care, in opinia sa, deschide calea anchetei asupra unei inscenari.
"Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunitatii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, intrucat deschide, dupa luni de ezitari si acuzatii nefondate, de demagogie si minciuna, calea anchetei asupra unei inscenari a carei victima, in loc sa fie aparata, a fost executata public, fara respect pentru prezumtia de nevinovatie sau dreptul la aparare. Am cerut mereu aceasta ancheta si este logic sa o astept cu incredere", a declarat Severin, potrivit Mediafax.
"Faptul ca aceasta cercetare abia acum urmeaza sa inceapa este in sine o dovada ca tot ceea ce s-a afirmat pana acum este expresia unui justitiarism rau si mincinos. Din pacate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci si Romania care, prin mine, in ultimele luni, a pierdut importante pozitii de influenta deloc usor de recuperat. De aceea, bucuria multor romani este absurda", a continuat Severin.
Severin sustine ca scandalul in care a fost implicat este rezultatul unor "manevre obscure" prin care s-a urmarit decredibilizarea sa.
"Nu voi accepta niciodata ca interese economico-politico-mediatice meschine sa ma invinga. Voi lupta pana la capat pentru a-mi demonstra nevinovatia. A lupta pentru adevar nu este o rusine. Rusine este sa te desolidarizezi de cei nevinovati, punand reputatia deasupra adevarului si dreptatii. Imaginile prezentate obsedant de media sunt contrafacute, false. Am obligatia morala sa scot la iveala adevarul din spatele acestei povesti mincinoase. Ceea ce este cert deja este ca nu am luat niciun ban si nu am depus niciun amendament", a mai spus Adrian Severin.
Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu, dupa ce, la 21 martie, publicatia britanica Sunday Times l-a acuzat pe Adrian Severin ca ar fi acceptat sa primeasca bani ca sa faca lobby pentru o serie de amendamente in Parlamentul European.