x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri - S-a stabilit linia de start

Alegeri - S-a stabilit linia de start

16 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
PRM, UDMR, Uniunea PSD + PUR si Alianta D.A. Aceasta este ordinea de pe buletinele de vot la alegerile parlamentare, stabilita ieri de BEC.

PRM, pe primul loc

In urma tragerii la sorti efectuate de presedintele BEC, Emil Ghergut, primul loc pe buletinul de vot pentru alegerile parlamentare de luna aceasta va fi ocupat de PRM, urmat de UDMR, Uniunea PSD + PUR si Alianta D.A.
CARMEN VINTILA

Click pentru a mari imaginea
IERARHIE. Presedintele BEC, Emil Ghergut, a fost cel care a tras la sorti ordinea partidelor si aliantelor pe buletinele de vot
Presedintele Biroului Electoral Central (BEC), Emil Ghergut, a efectuat ieri tragerea la sorti pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot a partidelor si aliantelor care vor participa la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. In urma acestei trageri, primul loc pe buletinul de vot il va ocupa PRM. Urmatorul loc pe buletinul de vot a revenit UDMR, locul trei fiind ocupat de Uniunea Nationala PSD+PUR, iar locul patru de Alianta D.A. PNL-PD. Aceasta ordine va fi respectata la tiparirea buletinelor de vot din toata tara.

ORDINE. Purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Camenita, a precizat ca, dupa cele patru formatiuni parlamentare, pe buletinele de vot vor fi inscrise listele de candidati ale partidelor si aliantelor neparlamentare si ale organizatiilor apartinand minoritatilor nationale. Ordinea in care acestea vor fi tiparite pe buletinele de vot va fi stabilita, in fiecare circumscriptie in parte, de presedintii Birourilor electorale de circumscriptie.

Camenita a mai spus ca, in situatia formatiunilor neparlamentare, tragerea la sorti se va desfasura in doua etape, primele fiind formatiunile care au depus liste de candidati atat pentru Camera Deputatilor, cat si pentru Senat. Vicepresedintele BEC a mai anuntat ca Uniunea Nationala PSD + PUR, Alianta D.A. PNL-PD, Partidul Ecologist Roman si Partidul Socialist Unit au depus liste complete de candidaturi.

REACTII. Reprezentantii partidelor parlamentare in BEC nu au avut obiectii fata de tragerea la sorti pentru ordinea pe buletinele de vot, apreciind procedura drept corecta si democratica si exprimandu-si convingerea ca formatiunile lor vor fi votate indiferent de locul pe care il ocupa. Astfel, Marian Dinu, reprezentantul in BEC al PRM, a afirmat ca "totul s-a desfasurat corect, in limitele legii". "M-ar bucura, tinand cont de numarul care a iesit astazi, sa iesim si pe tara pe acelasi loc in cele doua Camere", a spus Dinu. Suszane Peter, reprezentantul in BEC al UDMR, formatiune aflata pe locul doi, a declarat ca Uniunea se bucura de aceasta pozitie obtinuta la tragerea la sorti. "Este un avantaj si o surpriza in acelasi timp. Nu m-am asteptat", a spus ea.

APRECIERE. Dan Matei Agathon, reprezentantul PSD in BEC, a spus ca tragerea la sorti este "expresia democratiei" si crede ca aceasta procedura este cea mai buna solutie pentru a aranja pe buletinele de vot aliantele si partidele care participa la alegeri. "Nu suntem in grupe la fotbal, unde sa fie introduse in urne echipele in functie de rezultatele valorice", a afirmat Agathon, referindu-se la locul trei obtinut de Uniunea PSD + PUR pe buletinele de vot.

Reprezentantul PD in BEC, Ioan Onisei, este convins ca si de pe pozitia a patra pe buletinele de vot pentru Camera Deputatilor si Senat Alianta D.A. va castiga alegerile. "Cum spune romanul, norocul este cum si-l face omul", a spus pedistul Ioan Onisei.

ACTE PENTRU INTARZIATI
Serviciul Independent de Evidenta informatizata a Persoanei al Capitalei va elibera carti de identitate inclusiv in ziua alegerilor generale, persoanelor care nu au acte de identitate sau ale caror documente au expirat, informeaza Mediafax. SIEIP Bucuresti va avea program de lucru cu publicul prelungit, de luni pana vineri, intre orele 8:30-19:30, inclusiv in zilele de 27 si 28 noiembrie. SIEIP mai mentioneaza ca dreptul la vot poate fi exercitat numai de o persoana care se legitimeaza cu un act de identitate valabil. (Aniela Nine)

CANDIDATI RADIATI DE BEC
Membrii Biroului Electoral Central au constatat ieri nulitatea de drept a 16 candidaturi pentru Camera Deputatilor si Senat, dintre care 10 au fost depuse din partea Partidului Mileniul III, deoarece fiecare dintre candidaturi erau depuse in doua circumscriptii electorale, legea interzicand acest lucru. Potrivit BEC va fi anulata cate o candidatura pentru AP, Partidul Alianta Socialista, Partidul National Democrat Crestin si Alianta pentru Unitatea Rromilor si doua candidaturi pentru Partidul Socialist Unit.

NOROC
"Cum spune romanul, norocul este cum si-l face omul"
Ioan Onisei, reprezentantul PD in BEC

SITUATIE
"Nu suntem in grupe la fotbal, unde sa fie introduse in urne echipele in functie de rezultatele valorice"
Dan Matei Agathon reprezentantul PSD in BEC
×
Subiecte în articol: politic sorti buletinele