x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile prezidenţiale, la judecata CCR

Alegerile prezidenţiale, la judecata CCR

de Aniela Nine    |    26 Noi 2009   •   00:00
Alegerile prezidenţiale, la judecata CCR
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

BEC-ul a dat ieri rezultatele finale ale alegerilor de duminică, pasul următor, potrivit legii, fiind ca acestea să fie validate de Curtea Constituţională a României (CCR). Decizia nu va fi însă dată până când Curtea nu va judeca şi contestaţia depusă de PRM. Şi rezultatele referendumului vor fi trecute prin aceeaşi procedură. După OK-ul CCR, cel mai probabil vineri va fi declanşată campania pentru turul doi.



Potrivit datelor finale furnizate ieri de Biroul Electoral Central, la alegerile de duminică s-au prezentat la urne 9.946.748 de alegători, adică 54,37% din cei înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente. Din totalul voturilor exprimate, au fost declarate nule 227.446, reprezentând 2,28%. În privinţa competitorilor, cel mai bine poziţionat a fost Traian Băsescu, care a obţinut  32,44% din voturi. Următorul clasat, Mircea Geoană, a întrunit 31,15% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Conform rezultatelor prezentate de BEC, Crin Antonescu a obţinut 20,02% din voturi. Ceilalţi candidaţi au obţinut: Corneliu Vadim Tudor - 5,56%, Kelemen Hunor - 3,83%, Sorin Oprescu - 3,18%, George Becali - 1,91%. Sub 1% din voturile valabil exprimate au obţinut Remus Cernea - 0,62 %, Constantin Rotaru - 0,44 %, Eduard Manole - 0,35%, Ovidiu Iane - 0,23% şi Constantin Potârcă - 0,21%.

Purtătorul de cuvânt al BEC a anunţat ieri că instituţia mai aştepta să primească ultimele procese-verbale în jurul orei 16:00, după care rezultatele finale şi procesele-verbale trebuie să fie trimise la Curtea Constituţională pentru validare. Tot la Curtea Constituţională se află şi sesizarea pe care PRM a făcut-o încă de luni, privind anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală masivă, înainte de validarea rezulatelor Curtea trebuind să dea un răspuns la denunţul PRM. Conform Legii pentru alegerea preşedintelui, în termen de 24 de ore de la primirea proceselor-verbale de la BEC Curtea Constituţională trebuie să confirme numele primilor doi candidaţi clasaţi şi să le facă publice, moment din care campania electorală pentru turul doi este declanşată. 

DIASPORA: ANTONESCU, MAI MULT CA GEOANĂ
Procesul-verbal postat pe site-ul BEC privind votul românilor din străinătate arată că cele mai multe voturi i-au revenit lui Traian Băsescu, în favoarea căruia s-au înregistrat 52.904 opţiuni. Spre deosebire de clasamentul stabilit de voturile exprimate în ţară, în diaspora locul doi i-a revenit lui Crin Antonescu, care a strâns 16.449 de voturi, în timp ce pentru Mircea Geoană s-au contabilizat 11.717 voturi. Pentru următorul loc al clasamentului se constată aceeaşi opţiune ca şi la votul din ţară, C.V. Tudor, în favoarea sa exprimându-se 5.080 de voturi.

Repartiţia voturilor între primii trei clasaţi la nivelul Capitalei arată că Traian Băsescu conduce în opţiunea alegătorilor, potrivit datelor conţinute de procesele-verbale prezentate pe site-ul BEC. Din această statistică lipseşte însă rezultatul înregistrat la Sectorul 2, acest process-verbal neaflându-se postat pe site-ul BEC. În privinţa celorlalte sectoare, se remarcă că Traian Băsescu şi-a adjudecat votul majoritar în patru din acestea, 1, 3, 4 şi 6, numai în Sectorul 5 fiind depăşit de Mircea Geoană.

De asemenea, locul doi în aceste patru sectoare, (1, 3, 4 şi 6) i-a revenit candidatului liberal, Crin Antonescu. Astfel, în Sectorul 1, Traian Băsescu a avut 35.583 de voturi, Antonescu - 34.255, iar Mircea Geoană - 28.240 de voturi.

În Sectorul 3, pentru Traian Băsescu au votat 58.058 de alegători, pentru Crin Antonescu au optat 54.201, în timp ce Mircea Geoană a contabilizat 43.789 de voturi. În Sectorul 4 Traian Băsescu s-a clasat tot pe primul loc, cu 42.228 de voturi, urmat de Crin Antonescu - cu 38.285 de voturi şi apoi de Mircea Geoană - cu 35.274 de voturi. Sectorul 5 a fost însă adjudecat de candidatul Mircea Geoană, pentru care au optat 34.388 de alegători, în timp ce pentru Traian Băsescu s-au pronunţat 34.086 de alegători. Candidatul liberal, Crin Antonescu, a fost votat în Sectorul 5 de 28.387 de alegători. Cel de-al şaselea sector al Capitalei a fost câştigat tot de Traian Băsescu, în favoarea căruia s-au exprimat 56.366 de alegători, urmat de Crin Antonescu, pentru care au optat 52.892 de alegători, şi de Mircea Geoană, care a obţinut 43.545 de voturi.

MAI PUŢINI ALEŞI, TEMA FAVORITĂ
În privinţa referendumului privind reforma Parlamentului s-au prezentat la vot 9.320.240 de alegători, adică 50,95%, ceea ce presupune validarea referendumului. Partajate pe cele două întrebări, rezultatele arată că mai mulţi români şi-au dorit reducerea numărului de parlamentari decât cei care au dorit trecerea la Parlament unicameral. Astfel, la întrebarea "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?", s-au înregistrat 7.765.573 de voturi favorabile, adică 88,84% din totalul voturilor valabil exprimate. În schimb, la întrebarea referitoare la trecerea la Parlamentul unicameral s-au înregistrat 6.740.213 de voturi valide favorabile, respectiv 77,78%. S-a înregistrat şi un număr mare de voturi nule, la întrebarea privind Parlamentul unicameral 653.234 de voturi fiind declarate nule, în timp ce la întrebarea privind reducerea numărului de parlamentari s-au contabilizat 578.477 de voturi nule.

CURS, aproape de rezultatele reale
Estimările exit poll-ului efectuat de CURS în ziua alegerilor pentru TVR 1 au fost cele mai apropiate de rezultatele reale ale votului la urne. Astfel, deşi toate sondajele la urne au fost confirmate de alegeri, rezultatele prezentate de CURS pentru ora 21:00 se încadrează într-o marjă maximă de doar 1,68%, faţă de cele ale BEC. Celelalte exit poll-uri s-au situat într-o marjă maximă mai mare decât cea a institutului CURS. De asemenea, rezultatele exit poll-ului CURS prezintă cea mai mică abatere medie (0,72%).


×
Subiecte în articol: alegeri 2009