x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleșii noștri s-au înjurat ca pe stadion

Aleșii noștri s-au înjurat ca pe stadion

de Sînziana Duţă    |    10 Mai 2017   •   09:35
 Aleșii noștri s-au înjurat ca pe stadion
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După vizita preşedintelui Klaus Iohannis, deputaţii şi senatorii au modificat Regulamentul activităţilor comune, astfel încât persoanele cita­te la audieri în cadrul comisiilor de anchetă vor fi obligate să se prezinte, iar în caz că vor refuza vor fi acuzate de obstrucționarea aflării adevăru­lui. Şedința plenului reunit a fost marcată de un scandal monstru, cu injurii şi expresii nedemne de Parlamentul României folosite de deputaţii Corneliu Bichineţ (PMP) şi Nicolae Bacalbaşa (PSD). 

Senatorii și deputații majorităţii au adoptat ieri proiectul de hotărâre prin care comisiile parlamentare de anchetă vor putea cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celor­lalte organe ale administraţiei publice şi care poate oferi informaţii pentru aflarea adevărului. Aceste persoane vor fi obligate să se prezinte în faţa „anchetatorilor”, iar în cazul refuzului nemotivat aleşii vor putea să sesizeze organele de urmărire penală. Majoritatea parlamentară a mai stabilit că o comisie de anchetă poate invita la audieri orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să conducă la aflarea adevărului într-o cauză aflată în cercetare. Persoanele invitate pot răspunde şi în scris comisiei de anchetă sau pot trimite prin poştă probele şi documentele relevante. Dacă un invitat al comisiei refuză să ofere informaţiile solicitate de parlamentari, acesta poate fi acuzat de obstrucţionarea aflării adevă­rului şi dat pe mâna organelor de urmărire penală. Astfel, şefa DNA Laura Codruța Kovesi, va putea fi invitată la audieri în comisia parlamentară care va ancheta fraudarea prezidențialelor din 2009.

Modificarea adusă regulamentului a iscat însă un nou război între Putere și Opoziție. 

Liberalii, cu jalba-n proțap la CCR 

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor ataca la CCR toate tentativele PSD de modificare a Regulamentului, motivând că unicul scop al comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009 „este să slăbească justiţia, preocuparea majoră a PSD în acest moment”. În cadrul dezbaterilor din plenul reunit, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a făcut gesturi obscene și a jignit-o pe şefa PNL. „Colegul meu de la Vaslui (n.r. - referire la deputatul PMP Corneliu Bichineţ) – tot Vasluiul: violuri şi discur­suri bune în Parlament oferă Vasluiul! Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”, a declarat Bacalbașa. Pesedistul şi-a continuat atacul și a spus de la tribuna Parlamentului despre o colegă căruia nu i-a rostit numele că face fractură „dacă mai dă cu labele”. „Dă cu labele, vezi că faci frac­tură, vezi domnişoară că faci fractură şi nu mai poţi să votezi”, a spus deputatul PSD, arătând mai multe semne obscene, moment în care i-a fost tăiat microfonul. În semn de protest, parlamentarii USR au părăsit sala, iar deputatul PMP Corneliu Bichineț a soli­citat drept la replică. „Ați trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin județul Vaslui și nu v-a stricat nimeni rozeta”, i-a transmis Bichineț pesedistului Bacal­bașa. Colac peste pupăză, deputaţii jurişti au adoptat, ieri, în unanimitate, codul de conduită al parlamentarilor, care prevede că „deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor”.  

×
Subiecte în articol: corneliu bichinet nicolae bacalbasa