Mai multe propuneri de modificare a satutului parlamentarilor, care privesc clarificări în cazul incompatibilităţilor, al conflictului de interese, precum şi al interzicerii angajării rudelor la nivelul cabinetelor parlamentare, se află pe ordinea de zi a Guvernului.
Una dintre modificări vizează starea senatorilor și deputaților incompatibili, anunţă RTV.net. Astfel, aceștia şi-ar putea pierde mandatul mult mai uşor decât până acum. O propunere de modificare a statutului aleşilor prevede ca parlamentarii să rămână automat fara mandat, în momentul în care instanţa îi declară incompatibili.
Până acum, după ce Înalta Curte de Casaţie si Justiţie dădea o decizie definitivă referitoare la incompatibilitatea unui parlamentar, plenul celor două Camere trebuia să se reunească şi să ia act decizie pentru ca mandatul să fie considerat revocat.
O altă modificare face referire la interzicerea angajării de către senatori sau deputaţi a rudelor de până la gradul al treilea la nivelul birourilor parlamentare.
O altă propunere a fost aceea de diminuare sau tăiere a diurnelor deputaţilor, care sunt în acest moment de 1,2% din valoarea indemnizaţiei.
Nedecontarea carburanţilor folosiţi la maşinile deputaţilor a reprezentat o altă propunere luată în calcul, aceasta fiind comasată cu propunerea ca aleşii să achite din banii lor contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor maşinilor.
La 9 ianuarie, Valeriu Zgonea s-a întâlnit cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire. Potrivit unor surse citate de Mediafax, în cadrul întrevederii au fost avansate mai multe propuneri de economisire pentru încadrarea în bugetul pe 2013, care va fi echivalent cu bugetul pe 2012, în condiţiile în care numărul de deputaţi a crescut semnificativ.
Potrivit surselor citate, printre propunerile de economisire s-au numărat eliminarea cazării la hotel a deputaţilor, pentru care s-a plătit în 2012 o sumă ridicată, în condiţiile în care pentru un parlamentar cazat la hotel Camera achită circa 8.000 de lei.
Propunerea avansată miercuri a fost de a se elimina cazarea deputaţilor la hotel, astfel încât aceştia să stea cu chirie, situaţie în care s-ar face economii semnificative, întrucât pentru chiria unui deputat Camera achită 3.500-3.800 de lei.