TROC LA SENAT ● O înţelegere toxică pentru România
Preşedintele Traian Băsescu nu ţine cont de nimeni şi de nimic atunci
cînd negociază propriile interese şi ale partidului pe care îl conduce.
Aşa se face că nici măcar nu a clipit atunci cînd a făcut trocul cu
liderul PRM, C.V. Tudor, pînă mai ieri un naţionalist care conducea un
partid indezirabil pentru PD-L-ul domniei sale, oferindu-i postul de
vicepreşedinte al Senatului.
TROC LA SENAT ● O înţelegere toxică pentru România
Preşedintele Traian Băsescu nu ţine cont de nimeni şi de nimic atunci cînd negociază propriile interese şi ale partidului pe care îl conduce. Aşa se face că nici măcar nu a clipit atunci cînd a făcut trocul cu liderul PRM, C.V. Tudor, pînă mai ieri un naţionalist care conducea un partid indezirabil pentru PD-L-ul domniei sale, oferindu-i postul de vicepreşedinte al Senatului.
Jurnalul Naţional semnala în urmă cu o lună că izolarea PD-L pe scena politică determină partidul lui Traian Băsescu să caute soluţii disperate pentru spargerea blocadei, o variantă pentru ieşirea din impas fiind alierea cu PNG-ul lui Gigi Becali şi cu
PRM-ul lui C.V. Tudor în perspectiva alegerilor parlamentare. Dacă în cazul PNG, primul pas a fost făcut după alegerile locale, cînd PD-L s-a aliat cu partidul lui Becali pentru a constitui majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cazul PRM, era vorba mai mult despre intenţii. Ieri, în Senat s-a făcut însă primul pas concret. Democrat-liberalii lui Băsescu au semnat un protocol la Senat cu mult hulitul, neeuropeanul PRM, condus de indezirabilul, naţionalistul C.V. Tudor. Documentul prevede cedarea către PRM, respectiv pentru Vadim Tudor, a funcţiei de vicepreşedinte al Senatului, care aparţinea PD-L, conform algoritmului politic. În schimb, PD-L a primit de la PRM două funcţii de secretar al Biroului Permanent, una la Senat şi alta la Camera Deputaţilor, dar şi o funcţie de preşedinte de comisie economică.
"Trocul" dintre PD-L şi PRM a avut loc ca urmare a denunţării, luni, de către PC, a unei înţelegeri mai vechi cu PRM prin care conservatorii îi cedau lui Vadim funcţia de vicepreşedinte al Senatului şi primeau în schimb un post de secretar. Prin urmare, fără gestul "salvator" al PD-L, Vadim ar fi rămas fără funcţia din conducerea Senatului.
FĂRĂ OBLIGAŢII. Gheorghe Constantin, liderul senatorilor PD-L, care a semnat protocolul cu PRM, susţine că este vorba despre o înţe-legere punctuală, de o negociere politică care s-a făcut la nivelul conducerii partidului, şi că nu-i nici vorbă de "împrietenire politică" a celor două partide. El a negat şi zvonurile privind o implicare a preşedintelui Traian Băsescu în negocierea acestui protocol. "Nu s-au impus obligaţii lui Vadim Tudor să nu ne critice", a dat asigurări la rîndul său liderul PD-L, Emil Boc. Întrebat cum poate PD-L să facă înţelegeri cu membri ai "coaliţiei 322", precum liderul PRM, Boc a răspuns: "Este o chestiune punctuală între grupurile parlamentare pe funcţii de conducere, nu are nimic de-a face cu coaliţii, protocoale. Este o chestiune care se face între grupurile parlamentare din România de 18 ani". El a mai spus că o eventuală colaborare politică PD-L-PRM este exclusă.
ORATORUL BOC, APRECIAT. De partea cealaltă, C.V. Tudor nu a ezitat să recunoască că negocierile au fost purtate luni seară cu PD-L, dar a evitat să vorbească despre efectele politice viitoare ale acestei colaborări. El a apreciat că este vorba despre "nişte acorduri bătute în cuie şi de bun augur pentru viitorul politic românesc". Şi chiar dacă PD-L a susţinut că nu va fi vorba despre o colaborare parlamentară, Vadim spune că va susţine iniţiativele democrat-liberalilor, începînd cu moţiunile simple anunţate de aceştia. şi ca un prim efect al proaspetei colaborări, liderul PRM şi-a exprimat aprecierea la adresa lui Boc, cu care spune că "discută şi în somn". "Eu am mereu discuţii cu Boc. Şi în somn vorbesc cu Emil Boc. Rîdem noi de el că-i mai scund de statură şi vorbeşte fără pauză de respiraţie, dar are o logică foarte bună, e un bun orator, vorbeşte şi o engleză impecabilă, l-am auzit la nişte discuţii cu oaspeţii străini. şi eu efectiv îl simpatizez, vedeţi că, şi atunci cînd îl critic sau mai rîd de el, o fac cu duhul blîndeţii, nu îl duşmănesc", a comentat zîmbind Vadim.
Citește pe Antena3.ro