Potrivit protocolului USL, la capitolul principiile alianţei se precizează că "dispoziţiile Protocolului completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile partidelor semnatare şi pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de acestea", iar "conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din alianţă, nu sunt permise".
"Partidele membre ale alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora". "În toate situaţiile, persoanele care urmează să candideze pentru funcţii alese sau care urmează să ocupe funcţii numite vor fi desemnate potrivit procedurilor interne ale fiecărui partid şi vor fi comunicate sub semnătura preşedinţilor partidelor respective", se mai stipulează în document.
De asemenea, în toate situaţiile deciziile alianţei se iau "prin consultare şi consens", şi pe toată durata de funcţionare a alianţei "partidele componente îşi păstrează identitatea doctrinară".
Conducerea USL este asigurată prin co-preşedinţia preşedintelui PSD şi cel al PNL, "ca reprezentant al ACD PNL-PC, mandatat de Consiliul Naţional de Conducere al ACD". "Copreşedinţii alianţei reprezintă alianţa în relaţiile publice şi politice şi aprobă documentele şi propunerile de decizii ale grupurilor de lucru", se mai arată în document. În ceea ce priveşte "mandatele" reprezentanţilor celor două formaţiuni pentru discuţiile în grupurile de lucru, se precizează că acestea "pot fi scrise sau confirmate telefonic".
În ceea ce priveşte colaborarea la nivel naţional, grupurile parlamentare ale celor trei formaţiuni vor semna un protocol de colaborare la nivel parlamentar. "Grupurile parlamentare ale părţilor semnatare sau ale celor trei partide, în cazul în care acestea au grupuri parlamentare proprii, vor iniţia consultări periodice, cel puţin săptămânale, cu privire la acţiunile parlamentare comune(...)Proiectele legislative care vizează probleme fundamentale de politici economice, fiscale sau sociale sau privind modificarea legislaţiei electorale se comunică de către iniţiatori alianţei şi nu pot fi depuse sau susţinute fără aprobarea acesteia", se mai arată în document.
Protocolul instituie un mecanism în ceea ce priveşte voturile din Parlament. "Senatorii şi deputaţii celor trei partide vor vota în mod similar, ca urmare a deciziei politice adoptate de alianţă, în cazul moţiunilor simple sau de cenzură, în cazul solicitărilor privind suspendarea preşedintelui, în cazul voturilor privind învestitura guvernului, în voturile privitoare la structura de conducere a celor două Camere ale Parlamentului şi în orice altă situaţie în care alianţa decide astfel, cu respectarea prevederilor regulamentare, legale şi constituţionale în vigoare", se mai precizează în document.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentare parţiale, USL va prezenta un singur candidat. "Candidatul va fi reprezentantul partidului membru al alianţei care a deţinut colegiul respectiv în urma alegerilor parlamentare la termen", iar în cazul în care colegiul respectiv nu a fost câştigat în alegerile la termen de reprezentantul unui partid membru al USL, acesta va fi desemnat pe baza unui sondaj de opinie.
Citește pe Antena3.ro