x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta Pro Democratia, observator la alegeri

Alianta Pro Democratia, observator la alegeri

03 Noi 2004   •   00:00

POLITIC

Asociatia Pro Democratia (APD) a decis sa participe la observarea alegerilor generale de luna aceasta, chiar daca nu au fost respectate toate conditiile puse de ei cu privire la corectarea unor deficiente ale legislatiei electorale.
CARMEN VINTILA

Click pentru a mari imaginea
MONITORIZARE. Cristian Parvulescu e multumit ca observatorii nu mai stau la mana sortilor
APD a anuntat oficial ieri ca va observa alegerile parlamentare si prezidentiale din acest an. Astfel, vor fi monitorizate 2.500 de sectii de votare din localitati aflate exclusiv in mediul rural din 31 de judete ale tarii. APD a precizat ca aceasta decizie a fost luata chiar daca unele dintre conditiile puse de ei cu privire la corectarea unor deficiente ale legislatiei electorale au ramas nesolutionate. Una dintre problemele semnalate si care a ramas nerezolvata este posibilitatea oricarui alegator, posesor de carte de identitate, de a vota de un numar nelimitat de ori daca se deplaseaza in alte localitati decat cea de domiciliu pentru a-si exprima dreptul la vot. Si aceasta deoarece timbrul autocolant care urmeaza a fi lipit pe cartea de identitate pentru a atesta faptul ca alegatorul respectiv a votat nu poate fi fabricat de asa natura incat sa nu poata fi dezlipit. APD a hotarat totusi sa participe la alegeri, cu conditia ca in acest rastimp sa se identifice o alternativa la timbrul autocolant.

MULTUMIRE. Asociatia este insa multumita ca pentru prima data dupa 1992, pentru observatorii interni, acreditarea va fi valabila pentru intregul judet si fiecare organizatie va putea sa observe alegerile acolo unde considera ca este necesar sa o faca "si nu acolo unde ne trimite rezultatele tragerii la sorti", dupa cum a subliniat presedintele APD, Cristian Parvulescu. Pe de alta parte, a fost acceptata de BEC instituirea obligativitatii ca solicitarea urnei mobile sa fie insotita de copia unui act medical care sa ateste imposibilitatea solicitantului de a se deplasa. De asemenea, partidele politice si organizatiile care observa alegerile pot urmari procesul de tiparire si distribuire a buletinelor de vot.

PROIECTE. APD va monitoriza publicitatea electorala in mass-media, precum si publicitatea electorala stradala in Bucuresti, dar si in Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Valcea si Timis. Va fi monitorizat si modul in care partidele vor respecta legislatia electorala. In perioada postelectorala, APD va monitoriza modul in care partidele isi declara sursele financiare si cheltuielile in timpul campaniei, si va realiza o comparatie a veniturilor si cheltuielilor realizate in campanie asa cum au fost declarate, cu datele rezultate din monitorizarea APD.
×
Subiecte în articol: politic