x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianţa PSD-ACD se încheagă în ţară

Alianţa PSD-ACD se încheagă în ţară

de Monica Iordache Apostol    |    31 Ian 2011   •   21:21
Alianţa PSD-ACD  se încheagă în ţară
Sursa foto: Gabriel Doboş/Intact Images

149219-gabriela-dobos-pro-image-intact-20110124111421035.jpgPSD şi ACD vor avea candidaţi comuni la posturile-cheie în alegerile locale din 2012, cu excepţia Capitalei. Ieri, preşedintele PNL Bucureşti, primarul Andrei Chiliman, a declarat că Alianţa de Cen­tru-Dreapta (PNL-PC) se bucură de cea mai mare încredere în rândul bucureştenilor şi ar fi cel mai bine să aibă propriii candidaţi, se­paraţi de cei ai PSD. „Bucureştenii creditează în prezent Alianţa PNL-PC cu cea mai mare încredere şi suntem pe primul loc în opţiunile electoratului în Bucureşti de mai multe luni, în condiţiile în care bucureştenii ştiu că programul şi proiectele li­berale sunt singurele în măsură să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii lor şi la dezvoltarea economică. Atât conducerea PNL, cât şi a PC au salutat şi salută decizia luată să mergem pe liste proprii ale Alianţei PNL-PC la alegerile locale din 2012”, a anunţat ieri primarul Sectorului 1. Andrei Chiliman a invocat „sondajele de opinie făcute în fiecare sector în parte”, sondaje care arată că, mergând separat de PSD, ACD va putea culege „un număr cât mai mare de voturi”.

Chiliman a făcut această propunere la şedinţa Comitetului Executiv al PNL, unde s-a discutat tot despre alianţa cu PSD. În şedinţă, toţi preşedinţii filialelor de sector ale Capitalei au condiţionat încheierea alianţei cu PSD de participarea se­parată la alegerile locale în Capitală. Sub această rezervă, Comitetul Exe­cutiv al PNL a dat undă verde Delegaţiei Permanente a PNL să aprobe încheierea protocolului cu PSD.
Liderul  PNL, Crin Antonescu, şi-a văzut visul cu ochii: toţi liderii de filiale ale partidului au acceptat alianţa. Unanimitatea de ieri a fost însă o forma­litate, Antonescu având deja de câteva săptămâni încoace întâlniri separate cu aceştia, pentru a-i convinge că asta este cea mai bună variantă electorală.

În privinţa Bucureştiului, Antonescu a acceptat condiţia lui Chiliman, deşi în urmă cu o săptămână declara, într-un interviu pentru Jurnalul Naţional, că şi la Primăria Capitalei va exista un singur candidat al PSD-ACD, ales în urma unui sondaj de opinie.
Aceasta este de fapt şi varianta pe care a discutat-o până acum cu Victor Ponta, liderul PSD declarând ieri că Alianţa PSD-ACD va avea atât la Primăria Capitalei, cât şi la preşe­dinţia consiliilor judeţene candidaţi comuni. „Azi am stabilit în BPN, şi va fi şi în CEx, că la Bucureşti, ca şi la preşedinţia consiliilor judeţene, vom avea candidaţi comuni, iar în ceea ce priveşte sectoarele Capitalei vor putea exista candidaţi comuni dacă organizaţiile vor ajunge la o astfel de concluzie”, a explicat Ponta după şedinţa BNP al PSD. Tot Ponta a mai declarat că protocolul noii alianţe PSD-PNL-PC va fi redactat până la sfârşitul săp­tămânii, astfel încât să poată fi aprobat de conducerile celor trei partide. Vice­pre­şedintele PC Bogdan Ciucă a declarat că noua platformă politică a Opoziţiei unite va fi adoptată, prin vot, în cadrul Consiliului Naţional al PC care va avea loc sâmbătă. Tot sâmbătă se vor reuni Delegaţia Permanentă a PNL şi Consiliul Naţional al PSD.

Relaţia dintre cele trei partide la nivelul Capitalei este principalul impediment în oficializarea alianţei Opoziţiei. PNL şi PC vor să aibă propriile candidaturi, pentru că sondajele le plasează pe primul loc în preferinţele electoratului, iar alăturarea PNL de PSD ar putea să sperie electoratul liberal. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat ieri că organizaţiile PSD şi PNL din Capitală vor avea „o negociere aparte” în perspectiva protocolului care ar putea fi semnat de PSD şi ACD.

 

Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului
ACD şi PSD urmează să-şi stabilească azi reprezentanţii în conducerile Senatului şi Camerei De­pu­taţilor. Liberalul Teodor Me­leş­canu va pierde funcţia de vice­pre­şe­dinte al Senatului, re­pre­zentant al ACD în acest for ră­mâ­nând senatorul Dan Voiculescu. Antonescu a declarat că, „în urma unei înţe­legeri amiabile pe care am avut-o, domnul Meleşcanu rămâne preşe­din­te al Comisiei de apărare şi ordine publică. Eu l-am rugat să îndeplinească şi funcţia de vice­pre­şedinte al Senatului, la care eu am renunţat pe timpul campaniei electorale din 2009. Conform discuţiei de dinainte, o va în­deplini domnul Dan Voiculescu, care deţinea această funcţie de vicepreşedinte al Senatului şi atunci când se afla în grupul PSD. E normal ca, venind în grupul PNL, să-şi păstreze această poziţie”, a spus Antonescu. În schimb, în Camera Deputaţilor, PNL trebuie să renunţe la un post de vicepre­şe­din­te, iar sacrificat va fi Ludovic Orban.

×
Subiecte în articol: politica