x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: Predarea lui Cherecheș în România este urmare a demersurilor făcute de statul român

Gorghiu: Predarea lui Cherecheș în România este urmare a demersurilor făcute de statul român

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2024   •   19:30
Gorghiu: Predarea lui Cherecheș în România este urmare a demersurilor făcute de statul român

Mi s-a comunicat oficial faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor - Cătălin Cherecheș. Instanța a decis predarea lui în România ca urmare a demersurilor făcute de statul român, spune miercuri seara ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Una din priotătățile cheie este tema fugarilor. Aducerea lor în România nu este doar o prioritate a mea, este o prioritate și a guvernului României și a statului român. În această după amiază mi s-a comunicat oficial faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor - Cătălin Cherecheș. Instanța a decis predarea lui în România ca urmare a demersurilor făcute de statul român”, spune Alina Gorghiu.

Ea afirmă că nivelul de cooperare judiciară cu Germania e unul de excepție.

„Se împlinesc aproape patru luni de la condamnarea lui definitivă și de la fugă. Din acel moment, dânsul a încercat tot felul de tertupuri pentru a se sustrage de la executarea pedepsei. (...) Sistemnul penitenciar romanesc respectă condițiile, astfel încât nu trebuie să-și facă nimeni probleme atunci când execută pedeapsa. Avocații săi au exercitat căi extraordinare de atac pentru a îngreuna procedura de extrădare. Am explicat faptul că această decizie e definitivă și executorie”, încheie Gorghiu.

Primul Senat penal al Tribunalului Regional Superior din München a transmis miercuri, pentru MEDIAFAX, că extrădarea lui Cătălin Cherecheș în vederea executării pedepsei este admisibilă și a dispus continuarea detenției în vederea extrădării acestuia.

În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, fostul primar din Baia Mare, în vârstă de 45 de ani, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de polițiștii germeni, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele lui Cherecheș un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

(sursa: Mediafax)

×