x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a ajuns Victor Ponta premierul liberalilor

Cum a ajuns Victor Ponta premierul liberalilor

de Georgiana Ionita    |    06 Oct 2016   •   20:55
Cum a ajuns Victor Ponta premierul liberalilor
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Liberalii au avut parte de o mare surpriză în urma unui sondaj de opinie pe care l-au comandat înainte de alegeri. Din datele ajunse în Modrogan reiese că românii îl vor premier pe Victor Ponta și, chiar dacă 61% dintre ei nu sunt hotărâți cu cine vor vota la parlamentare, dacă duminica viitoare ar fi alegerile, PSD ar obține 38% din voturi.

Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, liberalii au fost curioși să afle care sunt preferințele poporului în materie de premier, Guvern și partide. Spre surprinderea liderilor PNL, care și-au manifestat susținerea față de actualul premier Dacian Cioloș , acesta se clasează doar pe locul doi în preferințele electoratului, cu 22% dintre voturile favorabile, fiind devansat de fostul premier Victor Ponta, pe care 23% dintre români îl vor din nou prim-ministru. Întrebarea referitoare la viitorul premier a fost adresată la liber, respondenții numind singuri pe cine preferă la Palatul Victoria din decembrie încolo. Pe lista favoriților la această funcție se află și Călin Popescu Tăriceanu cu 6%, Traian Băsescu - 2,5%, Gabriela Firea - 1,5% la egalitate cu președintele Iohannis și Liviu Dragnea cu doar 0,8%.

Tehnocraţii scindează România

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 38% dintre români ar vota cu PSD, 30% cu PNL, 9% cu USR, 5,5% cu ALDE şi 5% cu UDMR, aceastea fiind singurele formaţiuni care ar intra în Parlament. Sub pragul parlamentar ar fi PMP-ul lui Traian Băsescu (4%), PRM (3%), PRU condus de Bogdan Diaconu (1,5%), Alianţa Noastră condusă de Marian Munteanu (1%) şi PSRO-ul lui Mircea Geoană (0,5%). Deși alegerile din decembrie bat la uşă, doar 20,5% dintre români sunt hotărâți cu cine vor vota, în timp ce un procent uriaş de 61% nu știu pe cine vor ștampila pe buletinul de vot. În schimb, tehnocrații împart România în două. Întrebați dacă Guvernul tehnocrat este o soluție bună sau proastă pentru România, 44,5% dintre respondenți au răspuns “bună” și 43,5% au răspuns “proastă”.

 

Potrivit Sondajului realizat de Agenţia de Rating Politic, președintele Klaus Iohannis este primul în topul politicienilor în care românii au încredere, cu 47% favorabilitate, urmat de Dacian Cioloș cu 44,5% și Victor Ponta cu 43%.

×