Senatorul liberal Alina Gorghiu susţine că, prin decizia de marţi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, "se mai spulberă un mit pesedist: CEDO nu cere graţierea colectivă".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gorghiu scrie că "legendele PSD despre amenzi de la CEDO care să justifice tot felul de inepţii cu dedicaţie sunt spulberate azi".
"Curtea atrage atenţia foarte clar că Guvernul trebuie să facă rapid investiţii în sistemul penitenciar. Mă tot gândesc cum concordă asta cu faptul că au tăiat 30 milioane de euro din bugetul alocat în 2017 pentru acest capitol!!! E un mesaj foarte clar pe care sper să îl înţeleagă şi coaliţia Dragnea-Tăriceanu-Băsescu: nu trebuie relaxată politica penală! Avem un termen de graţie de 6 luni în care Guvernul trebuie să vină cu măsuri. Măsurile alternative de executare a pedepselor propuse de PNL şi amintite astăzi şi de preşedintele ÎCCJ (executarea pedepsei la domiciliu cu brăţări de supraveghere, munca în folosul comunităţii, executarea fracţionată în zilele de sâmbătă şi duminică în centre speciale şi regimul mixt) sunt variante care pot schimba regimul de detenţie pentru circa 5.000 de deţinuţi. Mi-aş dori să văd un plan de punere în aplicare a cerinţelor CEDO în care să vedem foarte clar ce avem de făcut, cum şi care sunt datele limită pentru fiecare măsură. E obligatoriu ca pe acest plan de măsuri să ne consultăm, să poată avea şi opoziţia un cuvânt de spus pentru a nu mai exista condiţii inumane şi rele tratamente în penitenciare! P.S.: Azi se mai spulberă un mit pesedist: CEDO nu cere graţierea colectivă!", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Condiţiile de detenţie din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul 'Rezmiveş şi alţii împotriva României'.
Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, precum şi din arestul poliţiei. AGERPRES