x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amendamentul privind Parlamentul unicameral, respins de comisia de revizuire a Constituţiei

Amendamentul privind Parlamentul unicameral, respins de comisia de revizuire a Constituţiei

06 Iun 2013   •   16:18
Amendamentul privind Parlamentul unicameral, respins de comisia de revizuire a Constituţiei

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins joi amendamentul formulat de PDL pentru introducerea noţiunii de Parlament unicameral în Legea fundamentală, majoritatea membrilor acestui for exprimându-se pentru menţinerea sistemului bicameral.

Amendamentul PDL - "Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Camera" - a întrunit un singur vot "pentru", al deputatului PDL Valeria Schelean, două abţineri din partea membrilor PPDD şi 15 voturi "împotrivă", ale PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale.

Deputatul PDL Valeria Schelean a declarat că este necesară adoptarea amendamentului pentru a se respecta referendumul din 2009, invocând din jurisprudenţa Curţii Constituţionale care a invocat respectarea consultării populare pentru unicameral. Deputatul PSD Ioan Adam a afirmat că în proiectul USL din campania pentru parlamentare a fost inclusă tema revizuirii Constituţiei, cu formula menţinerii sistemului bicameral. Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a declarat că un parlament unicameral este o invitaţie la autoritarism, iar cel bicameral oferă o garanţie că accesele de autoritarism sunt limitate.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a afirmat că rezultatele referendumului din 2009 ar fi putut produce efecte asupra Parlamentului aflat în exerciţiul mandatului în acel moment, dar nu poate produce efecte pe termen nelimitat.

"Parlamentul unicameral are un defect major şi anume că o Cameră discută o lege de două ori. Asta este dovada că este nevoie de două dezbateri şi nimeni nu poate contrazice că două dezbateri pot fi realizate în mod mai judicios de două corpuri decât de un singur corp", a afirmat Chiuariu, potrivit Mediafax.

De asemenea, senatorul PNL Petre Roman a afirmat că în 2009 "poporul s-a pronunţat greşit, s-a pronunţat în afara Constituţiei", susţinând că referendumul a fost neconstituţional şi nu a avut parte de suficiente dezbateri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că argumentele de natură politică, juridică, istorică şi tradiţională în România pentru bicameralism sunt multe şi sunt cunoscute, el invocând inclusiv lucrarea lui Emil Boc pe această temă.

"Bicameralismul a fost vreme de 20 de ani, imediat după Revoluţia din ‘89, un punct de consens, deşi tacit, al clasei politice româneşti", a susţinut Antonescu.

El a adăugat că în 2009 a fost lansată "o variantă periculos populistă" îndreptată împotriva instituţiei parlamentare, menţionând că această dezbatere se va putea încheia odată cu revizuirea Constituţiei din acest an.

×