Legea Educatiei, asa cum a fost ea asumata de Guvern sub semnatura ministrului Funeriu si aplicata, aduce prejudicii autonomiei universitare si libertatii academice a scolilor private din Romania, in special anumite articole avand un caracter distructiv.
Aceasta este opinia unui grup de membrii ai Congresului american care au si trimis o scrisoare in acest sens in care isi exprima nemultumirile catre cei doi presedinti ai Parlamentului, Roberta Anastase si Mircea Geoana.
Prevederile contestate de congressmen-ii americani sunt cele care invalideaza autonomia universitara, cele care permit transferarea patrimoniului universitatilor private in proprietatea statului, articolele privind pensionarea profesorilor la 65 de ani care au caracter discriminatoriu sau prevederi care ar determina migratia profesorilor in tari cu mai putina birocratice.
Recomandarea facuta de americani in respectivul document este clara: "Avem incredere ca veti lua in considerare aceste aspecte semnalate si veti avea in vedere adoptarea unei noi legi sau a unor amendamente la legea educatiei pentru a asigura autonomia tutror scolilor si universitatilor din Romania'.
In incheiere, membrii Congresului american isi anunta decizia de a sustine ferm eforturile celor care se vor stradui sa pastreze autonomia si libertatea academica a scolilor si universitatilor, private sau de stat.
Scrisoarea parlamentarilor americani a fost prezentata de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, in sedinta Biroului Permanent de luni.
"As dori sa va informez ca congresman-ul Wilson, primul care semneaza, pe prima pagina, alaturi de alti congresmeni, este si liderul Grupului de prietenie pentru Romania, Caucus-ul pentru Romania din Congresul American. Am dorit sa va informez cu privire la preocuparea care exista la Washington cu privire la tergiversarea acestui subiect in Senat si sunt convins ca cei care au motive sa blocheze acest lucru vor intelege sensibilitatea acestui subiect', li s-a adresat Geoana senatorilor din conducerea acestei camere.
Proiectul de lege a educatiei care se afla in dezbatere parlamentara la momentul in care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe varianta Funeriu a legii educatiei se afla inca in dezbaterea Senatului, care este camera decizionala.