x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anticoruptie in ritm de melc

Anticoruptie in ritm de melc

de Monica Iordache Apostol    |    13 Oct 2005   •   00:00
Anticoruptie in ritm de melc

Seful statului critica incetineala cu care se lucreaza dosarele de mare coruptie si activitatea procurorului general, Ilie Botos.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de activitatea Parchetului General si a sefului acestei institutii, Ilie Botos. Marti seara, la o emisiune a TVR, seful statului a refuzat sa spuna daca vrea sa aiba un nou procuror general, dar nu a avut retineri in a-l critica pe Botos si a promite "schimbari" daca va constata "ca nu se misca lucrurile". Basescu a recunoscut ca activitatea acestuia este "dificil de evaluat" si ca, oricum, Ministerul Justitiei face evaluarile. "Nu sunt multumit sub nici o forma cu ce s-a facut pana acum contra marii coruptii. Nu voi inceta sa fac presiuni publice pe institutii pentru ca marile dosare de coruptie sa fie finalizate", a complet, adaugand ca nu stie despre cine este vorba in acele dosare.

INTARZIERI. Intrebat de ce crede ca lucrurile au mers atat de greu in special in solutionarea cazurilor de coruptie, Basescu a raspuns ca stie din discutiile pe care le-a avut la CSM "ca dosarele au fost nelucrate foarte mult timp, desi erau sesizari". "Practic, pe dosare a inceput sa se lucreze din februarie anul acesta. Or, un dosar penal de mare coruptie nu este un dosar usor. Pot sa va spun ca in sfarsit avem primele informatii despre bani transferati in strainatate si care seamana a fi spalare de bani sau bani sustrasi din companie si dusi in strainatate", a declarat Basescu. El a avut insa retineri atunci cand a vorbit de marea coruptie sa mai pronunte numele pe care le-a pronuntat in campania electorala, pe motiv ca acum vorbeste "in calitate de presedinte".

INAMICII ANALISTI. Seful statului a criticat si presa, spunand ca aceasta "se uita la orice, numai la ea insasi nu se uita". Contextul in care Traian Basescu a adus vorba de presa a fost acela al "sistemului ticalosit" ale carui reactii le simte abia acum. "As putea spune ca am intrat, intr-un fel sau altul, in intimitatea reactiilor sistemului - le simt pe pielea mea, le vad in campanii de discreditare, de denigrare, de...", «Dar si tu esti ca noi, dar si tu ai grupuri de interese...», a spus Basescu, sustinand ca nu are nici o legatura cu astfel de grupuri. In plus, i-a atacat si pe analistii care ii comenteaza spusele, afirmand ca nu il intereseaza "ce gandesc cei care analizeaza ce zice presedintele".

REFERENDUMUL, UN RISC
Seful statului a mai declarat si ca isi va asuma riscul organizarii unui referendum pe tema reformei clasei politice, chiar daca s-ar putea ca populatia sa nu se prezinte la urne din lipsa de interes. "Riscul presedintelui, in cazul unui referendum, este ca populatia sa nu se prezinte la urne. Daca populatia nu este de acord ca tema din referendum nu este de interes, nu se va prezenta. Eu sunt dispus sa imi asum acest risc si o voi face", a spus Basescu, adaugand ca Legea referendumului, care limiteaza domeniile in care se poate organiza o astfel de consultare populara, este neconstitutionala. El a explicat ca, potrivit motivatiei unei decizii a Curtii Constitutionale, din 1999, numai presedintele poate stabili temele de interes national pentru care poate organiza referendum.
Seful statului a mai anuntat si vrea sa se adreseze Parlamentului pe teme de interes national, dupa deblocarea activitatii Legislativului.

×
Subiecte în articol: basescu politic